Viljandis loodud raamatuvahetuse platvorm võitis Euroopa Liidu jagamismajanduse konkursi

Üllar Priks
, reporter
Copy
Värskelt auhinnaga pärjatud Raamatuvahetuse asutaja Leo Ariva (paremalt kolmas) ning tema kõrval vasakul Peeter Kruusvall.
Värskelt auhinnaga pärjatud Raamatuvahetuse asutaja Leo Ariva (paremalt kolmas) ning tema kõrval vasakul Peeter Kruusvall. Foto: Eu-give Project

Eelmisel nädalal Brüsselis Euroopa Liidu jagamismajanduse iduettevõtete katseprojekti "EU-Give" lõpuüritusel tunnistati perspektiivikaimaks algatuseks Viljandis loodud keskkond Bookswap, mida siinsed kirjandussõbrad tunnevad nime all Raamatuvahetus. Euroopa sotsiaalse ettevõtluse investoritest koosnev žürii valis võitja 15 finaali jõudnud projekti seast pitching'uvõistluse käigus.

Projekt "EU-Give", mida Eestis koordineeris kaubandus-tööstuskoda, pakkus osalevatele idufirmadele rahvusvahelist mentorlust, treeninguid ning ligipääsu sektori kontaktvõrgustikule. Eesti kaubandus-tööstusoja teenuste direktori Piret Potisepa sõnul oli "EU-Give'il" kolm peamist eesmärki: suurendada teadlikkust jagamismajanduse võimalustest, luua sidemeid oluliste sidusrühmade ja edukate algatustega ning toetada arengupotentsiaaliga ettevõtjaid, et nad saaksid kasu juba olemasolevatest erialateadmistest.

Raamatuvahetuse kaasasutaja ja tegevjuhi Peeter Kruusvalli sõnul olid "EU-Give'i" finaali pääsenud algatused väga erinevates arenguetappides, alles prototüübi kallal töötavatest kuni juba reaalselt raha kaasanud ja tulu teenivate ettevõteteni.

"Ühiseks jooneks oli aga kõigil ühiskonnas väga olulistele kitsaskohtadele lahenduste pakkumine. Nii ka Raamatuvahetusel: oleme keskendunud raamatute korduvkasutuse ja jagamise hoogustamisele, et teha lugejatele kättesaadavaks alternatiivne hulk raamatuid ja vähendada selle võrra paberiks langevate puude hulka," selgitas programmi võitjaks kuulutatud Raamatuvahetuse kaasasutaja.

"Idee kõrvaldada väga suur ebaefektiivsus raamatuturul ning panna liikuma massiivne hulk inimeste kodudes sageli lihtsalt tolmu koguvaid raamatuid on ühelt poolt lihtne ja loogiline. Et see reaalselt töötaks, oli vaja luua mugav ja hästi läbimõeldud digitaalne teenus, kus raamatute pakkumine ja sidumine soovinimekirjadega ning edasine logistika on tervikuna lahendatud," selgitas Kruusvall. 

Raamatuvahetuse asutaja Leo Ariva sõnul on plaanis peagi hakata teenust pakkuma Suurbritannias. "Eestis on saavutatud head tulemused, efektiivne ja keskkonnasäästlik ärimudel ning plaan Suurbritannia turule sisenemiseks sai finaalürituse žüriilt väga positiivse tagasiside," lisas Ariva.

Raamatuvahetus toimib tellimispunktide põhimõttel ehk siis raamatuvahetuse platvormi kasutamise tasu eest saad raamatuid nii tellida kui ka vahetada ja see annab sulle punkte. Alustaja saab osta stardipaketi, mis maksab olenevalt punktide arvust 9–27 eurot. Mida rohkem raamatuid ise vahetamiseks pakud, seda enam teenid ka punkte.

Bookswap on Eestis raamatuvahetus.ee nime all tuntust koguv iduettevõte, millel on 25 000 kasutajat. Selle keskkonna kaudu on Eesti inimesed vahetanud juba ligi 150 000 raamatut. Parajasti käivad ettevalmistused Eesti omast peaaegu 50 korda suuremale Suurbritannia raamatuturule sisenemiseks. See on ühtlasi Bookswapi esimene välisturg. Suurbritannias loodetakse raamatuvahetuse keskkond kasutajatele avada 2020. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles