Anu Raud – loomerahva maavanaema

, ajakirjanik
Copy
Anu Raud
Anu Raud Foto: Kristi Markov

«Üliõpilased on minu juures Käärikul rahvakunstipraktikal käinud 30 aastat. Loodan, et see töö kestab edasi, ka pärast mind,» ütleb ajaloolise Heimtali valla keskuse taastamise südameasjaks võtnud tekstiilikunstnik Anu Raud. Ta on pannud rahvakultuuri säilitamise nimel tööle kõik «vaimuheinamaad» ümbritsevad hooned. Isatalu toast alguse saanud muuseumi kinkis ta Eesti Rahva Muuseumile, kõik muu on pärand tulevastele loomepõlvedele.

«Andis ikka pingutada, et see talu ära osta. Aga ma olin nii veendunud selle asja õigsuses, et sain hakkama,» ütleb Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia ja Eesti kunstiakadeemia õppejõud emeriitprofessor Anu Raud, kelle Eesti ettevõtlike naiste assotsiatsioon kuulutas äsja aastate naiseks. «Ma tahan ja loodan usaldada neid inimesi, kes hakkavad seal toimetama.»

Anu Raua unistus on, et Heimtali talu jääks loomeinimeste vaimse laadimise paigaks, kuhu saaks tulla joonistama, maalima, teadustööd tegema, pärandit korjama. «Ajal on aega küll, ainult inimesed kiirustavad ilmaasjata,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles