Naljaga öeldud lause tõi pensioneerunud käsipalluri tagasi väravaid põmmutama 

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Käsipalluri karjääri möödunud aastal sinnapaika lubanud jätta Kristo Järve on taaskord Viljandi HC ridades platsil tagasi.
Käsipalluri karjääri möödunud aastal sinnapaika lubanud jätta Kristo Järve on taaskord Viljandi HC ridades platsil tagasi. Foto: Elmo Riig

2018. aasta kevadel pani oma karjäärile punkti Viljandi HC toona 40-aastane mängija Kristo Järve. Käsipallimeeskonnale meistriliigas pronksi toonud mängu lõpuvile kõlades heitis ta seljast numbrit 27 kandva sinise mängusärgi ja lennutas selle viljandlaste fännitribüünile. «See jääb siia. See on kõik,» lausus ta. Nüüd on legendaarne mängumees tagasi ja viskas kolmapäeval meistriliiga mängus Aruküla/Audentese vastu kaheksa väravat, olles sellega võistkonna resultatiivseim.

"Selle tagasitulekuga on väike nali. Helistasin võistkonna peatreenerile Marko Koksile, kui neil üks mäng oli ebaõnnestunud, et kas pean comeback'i tegema. Marko ütles, et ei pea, aga nädala pärast helistas tagasi ja ütles, et äkki ikka tuled. Ja nii ta läks," sõnas detsembris 42. sünnipäeva tähistav Järve. "Võistkonnas kippus mehi väheks jääma, mitu on sõjaväes ja mitu vigastatud."

Esimest korda oli Kristo Järve rivis karikamängus Põlva vastu ning kolmapäevane kohtumine Aruküla/Audentesega oli nüüd teine. Viimati saadud tabamustest viis sündisid karistusvisetest ning ülejäänud kolm tulid mängust. Järve möönis, et trenni ta vahepeal ei teinud, seega pole vorm endisaegade tasemel, aga mängutunnetus ei kao kuhugi. "Vaikselt olen hakanud nüüd Viimsi võistkonna trennides kaasa tegema, et uuesti vormi koguda. Üldfüüsilist ei ole tõsisemalt veel teinud," rääkis ta.

Kristo Järve elab Tallinnas, kus ta teenib igapäevast leiba ehitajana, pannes püsti suvilamajasid. Teatud füüsilist koormust ta oma sõnul siiski saab, sest tööl tuleb ette turnimist ja asjade tassimist. Sakala ajakirjanik kõneles Järvega telefonitsi ning taustaks oli kuulda kopsimist.

"Ütleme nii, et päris kõiki mänge ma kaasa ei tee, aga põhimõtteliselt olen Viljandi võistkonna juures tagasi," sõnas Järve.

Tema käsipallurikarjääri mahtus ka kaheksa hooaega põhjanaabrite juures. Kuuel korral võitis ta Riihimäki Cocksi meeskonna koosseisus Soome meistri tiitli ja 2010. aastal valiti ta sealse meistriliiga parimaks mängijaks. Viljandi kutsekoolist ehitajapaberid saanud Järve oli selles ametis ka enne Soome minekut, aga praktilised oskused on ta oma sõnutsi saanud aastate jooksul töö käigus. Oma maja on ta sõprade abiga ise üles ehitanud.

Ajal, mil Järve võistkonnas mängis, saatis Viljandit edu. Omal ajal Eesti käsipallikoondises ja HC Kehras Kristo Järve treener olnud Jüri Lepp ütles 2016. aasta kevadel Sakalale, et Viljandi meeskonna viimase kahe aasta edulaine taga võis näha paljuski just Järvet, kes on ääretult sümpaatne meeskonnamängija.

«Tema jaoks on kõige olulisem võistkonna edu, talle ei ole absoluutselt tähtis ise skooritegijana särada. Kui sõber on heal positsioonil, annab ta kahtlemata palli temale. Samas otsustaval hetkel ei pelga ta riske ja värava viskamist. Ta on hea näide selle kohta, et treener ei pea vaatama sünniaastat, vaid seda, kuidas mees jaksab ja mängib. Ilmselt võiks ta seniajani välismaal proff olla,» rääkis treener toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles