Trumpi väljapressimine võib lõppeda USA vägede Lõuna-Koreast lahkumisega (7)

Copy
Lõuna-Korea ja USA sõdurid kahe riigi ühisel sõjaväeõppusel Pohangis Lõuna-Korea kagurannikul.
Lõuna-Korea ja USA sõdurid kahe riigi ühisel sõjaväeõppusel Pohangis Lõuna-Korea kagurannikul. Foto: ED JONES / AFP / SCANPIX

Analüütikud pelgavad, et kui Ameerika Ühendriigid jäävad kindlaks oma nõudmisele, et Lõuna-Korea peaks maksma USA vägede riigis viibimise eest senisest mitu korda rohkem, võib president Donald Trump kaotada kannatuse ja viia USA üksused üldse riigist välja, mis aga seaks ohtu kogu Kirde-Aasia julgeoleku.

Ameerika Ühendriigid on asunud aina tugevamalt Lõuna-Koread survestama, et riik suurendaks oluliselt kulutusi USA vägede oma pinnal hoidmiseks ning lisaks nõuab Washington Soulilt, et viimane pikendaks sõjalise info jagamise lepet.

Seni pole Lõuna-Korea president Moon Jae-in aga näidanud üles valmidust kummaski punktis järeleandmisi teha ning seepärast peljatakse üha enam, et Trump teeb teoks oma varasema ähvarduse väed koju viia.

USA president Trump tahab, et 2018. aastal maksutud 870 miljoni USA dollari (786 miljonit eurot) asemel hakkaks Lõuna-Korea edaspidi tasuma aastas 5 miljardit dollarit (4,52 miljardit eurot). Senine kokkulepe USA vägede rahastamise osas lõppeb käesoleva aastaga.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles