Kolmel riigikaitsekomisjoni liikmel pole veel NATO saladuste luba (4)

Copy
Henn Põlluaas.
Henn Põlluaas. Foto: Sander Ilvest

Kolmel riigikogu riigikaitsekomisjoni liikmel pole NATO saladuste luba ning see võib neile saada takistuseks tööülesannete täitmisel.

Riigikogu esimees Henn Põlluaas ütles «Aktuaalsele kaamerale», et kuna riigikaitsekomisjonis ja ka väliskomisjonis töötatakse salastatud teabega, siis tuleb julgeolekukontroll läbida, kui riigikogu liige seda teha ei soovi, siis peaks ta komisjonist lahkuma.

Esimees ei osanud öelda, kas on olnud riigikogu liikmeid, kes pole riigisaladuse luba saanud, ent tema sõnul on olnud riigikogu liikmeid, kes pole ise soovinud julgeolekukontrolli läbida.

Eesti Päevaleht kirjutas sellest, et kolmel riigikaitsekomisjoni liikmel puudub nüüd, kui riigikogu koosseisu algusest on möödas üle poole aasta, NATO saladuste luba: Keskfraktsiooni liige Anneli Ott ja EKRE fraktsiooni liige Alar Laneman on praegu NATO saladuste ligipääsu taotlusprotsessis, kuid Keskerakonna fraktsiooni liige Martin Repinski pole taotlusega veel alustanudki. 

Riigikaitsekomisjoni esimees Andres Metsoja ütles, et loa taotlemiseks peaks paarist kuust kuni poole aastani piisama ning loa taotlemine on kättevõtmise asi.

«Me nüüd kahe nädala pärast läheme Brüsselisse ja külastame ka SHAPE-i, see on niisugune koht, kuhu ei saa ilma sertifikaadita ehk NATO saladuse juurdepääsuloata üldse territooriumilegi,» ütles Metsoja ja lisas, et see on ehe näide, et ei ole võimalik teha seda tööd, kui sa ei ole tegelikult täielikult informeeritud või selles osas, mida sa teadma peaksid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles