EKSKLUSIIVINTERVJUU: Egiptuse miljardär tegi «pimedate ööde» pärast eralennu Tallinna

Getter Trumsi
, Reporter-toimetaja
Copy

Pimedate Ööde filmifestivalil on sel aastal fookuses araabia fimikunst. Programmi koostamisel aitas eestlasi Egiptuse miljardär Naguib Sawiris (65), kes pole enda sõnul lihtsalt filmigurmaan vaid lausa kinosõltlane. Milliseid filme vaatavad araablased, kas «Jokker» on hea film, kas draama või action? Vaata videot ja saad vastused.

Eile õhtul sai 23. PÖFF ametliku avapaugu ning festivali avafilmina näidati Maroko režissööri Maryam Touzani draamat «Aadam». Pidulikule üritusele lendas eralennukiga kohale ka miljardär Naguib Sawiris koos Egiptuse näitlejanna ja lauljatari Bushra Rozzaga

Mõlemad on tugevalt seotud Egiptuse filmifestivali El Gounaga, mis on PÖFFi partner ning aitas luua tänavuse festivali araabia fookusega progammi. Ärimees ja Egiptuse rikkuselt teine mees Sawiris on El Gouna asutaja, Rozza on festivali kaasasutaja ja direktor.

Rozza jagas isiklikus Instagramis PÖFFi avapeolt ka fotot ja kirjutas: «ma armastan tantsida huntidega.»

Enne Tallinnast lahkumist, vestles Sawiris Elu24-ga põgusalt PÖFFi programmist, filmimaailmast, egiptlaste kinoharjumustest ning sellest, mida arvab miljardär vastuolulisest menufilmist «Jokker».

Sawiris soovitab araabia programmist vaadata kõiki filme, sest enamik neist on võitnud auhindu. «Eilne festivali avafilm «Adam» sai meie festivalil auhinna ja samuti ka Marokos. Seega minu arvates on programm kokkupandud suurepäraselt,» kommenteeris Sawiris ja lisas, et El Gouna festivali programmijuhil Intishal Al Timimi oli väga lähedane koostöö PÖFFiga, et esile tõsta just neid araabia filme.

«Ma soovitan kõiki filme vaadata, sest need ei ole filmid, mis oleks eelnevalt valitud või tellitud. Minust ei ole õiglane väita, milline on parim,» lisas Sawiris, kes ei nimeta ennast filmigurmaaniks vaid lausa kinosõltlaseks.

Ma olen filmisõltlane. Ma pean filme iga päev vaatama.

«Mõned inimesed on narkosõltlased, sõltuvad alkoholist või mõnest muust asjast. Mina olen kino- ja filmisõltlane,» täpsustas ärimees, kes öö vastu tänast vaatas poole neljani hommikul Kanal 2-s «Ameerika afääri».

«Ja sellepärast ma ei maganud hästi. Ma olen filmisõltlane. Ma pean filme iga päev vaatama,» lisas Sawiris, kes on oma lemmikfilme («Ristiisa» ja «Ristiisa 2») näinud ligi 20 korda. 

Kodumaa kinokultuur on Sawirise jaoks samuti oluline. «Egiptus on Ida-Hollywood. Siis kahjuks, Nasseri aegadel, ta riigistas kõik ära, sealhulgas filmitööstuse. Diktaatoritele tavaliselt ei meeldi sõnavabadus, kriitika. Privaatne sektor oli väga range ja filmitööstus läks allamäge,» kirjeldas Sawiris, kuid lisas, et praeguseks on filmikultuur Egiptuses parem.

«Nüüd on meil palju moodsaid kinosaale, sellised nagu teil. Meil on sarnased kõrgtasemelised kinod ja inimesed on hakanud käima. Probleem on muidugi selles, et meil on väga palju vaeseid elanikke, (30-40% elanikest on vaesed) kelle prioriteet on osta toitu mitte vaadata filme.»

Sawirise sõnul meeldivad egiptlastele kõige enam romantilised filmid ja draamad. «Paljudele, nagu mulle, meeldivad märulid. Mulle meeldivad ka romantilised filmid, komöödia-märulid. Ma vihkan ulme- ja õudusfilme. Neid ma ei vaata üldse,» muigas ärimees.

Naguib Sawiris ja Bushra Rozza 23. Pimedate Ööde filmifestivali avaüritusel.
Naguib Sawiris ja Bushra Rozza 23. Pimedate Ööde filmifestivali avaüritusel. Foto: Mihkel Maripuu

Küsimuse peale, mida ta arvab selle aasta vastuolulisest kinohitist «Jokker», võttis Sawiris kaitsva positsiooni. 

«Minu arvates ei ole see vastuoluline. Inimesed läksid kinno seda vaatama arvates, et see on järjekordne Batmani film. Ning nad olid šokeeritud, sest see oli film inimesest, kes liigub hullumeelsuse ja normaalsuse vahel,» kiitis ta nii filmi kui ka peaosatäitjat Joaquin Phoenixit.

Ma olen väga õnnelik, et ma tulin. Teate, me näeme Eestit kaardil, me ei tea, mis see täpselt on.

Lõpetuseks tunnistas Sawiris, et Eestit külastab ta esimest korda ja ta ei ole siiani näinud ka ühtegi Eesti filmi. 

«Ma olen väga õnnelik, et ma tulin. Teate, me näeme Eestit kaardil, me ei tea, mis see täpselt on. Kas see on Venemaa? Endine Venemaa, endine Soome? Inimesed vahel ajavad selle Leeduga segamini. See on meie poolne võhiklikkus. Aga, kui sa tuled siia, siis sa näed, et inimesed on päris toredad, viisakad ja külalislahked,» kiitis miljardär, kelle arvates on eestlaste mentaliteet lähemal soomlastele kui venelastele.

Enne Egiptusesse naasmist külastas Sawiris täna Tallinna disaini linnaosa. «Ma olen väga huvitatud, mis stiil disainitänaval on. Jätan kõik muu vahele ja lähen sinna esimesena.»

Lõpetuseks soovitasime Sawirisel vaadata meie kassahitti «Tõde ja õigus» ja filmigurmaan lubas, et teeb seda. 

NAGUIB OTIS SAWIRIS

Sawiris sündis 1954. aastal Egiptuses ja ta on Forbes sõnul rikkuselt seitsmes inimene Aafrikas. Kodumaal on temast rikkam vaid tema noorem vend, Nassef Sawiris (58).

Ta teenis oma varanduse telekommunikatsiooni alal ning müüs 2011. aastal Orascom Telecomi Venemaale miljardite dollarite eest. Hetkel on Sawiris Orascom Investment Holdingu juht.

Orascomi asutas 1950. aastal Sawirise isa ning 2007. aastal hinnati nende perekonna netoväärtuseks 36 miljardit dollarit.

Viimastel andmetel on Sawirise varandus väärtuseks 2,8 miljardit, tema noorem vend on Egiptuse rikkaima mehena väärt 7,2 miljardit dollarit.

2017. aastal asutas Sawiris Egiptuse filmifestivali El Goune koos oma noorema venna Samih Sawirisega (62). 

Sawiris on abielus ning tal on neli last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles