Eesti põllumeeste seas on levimas päikesejaamade ehitamise buum (2)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Peaaegu ainus töö, mida päikesejaam omanikult eeldab, on niitmine. Selleks on osa omanikke jaama aia sisse lambad toonud. Pildil tõi oma Viljandimaal asuva päikesepargi alale lambad Mark Orav.
Peaaegu ainus töö, mida päikesejaam omanikult eeldab, on niitmine. Selleks on osa omanikke jaama aia sisse lambad toonud. Pildil tõi oma Viljandimaal asuva päikesepargi alale lambad Mark Orav. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põlvamaal asuva Kellamäe talu päikesejaam hakkas elektrit tootma maikuus. Talu peremees Jaak Kõiv näeb, et põllumehed tunnevad päikeseenergia vastu elavat huvi – viimastel kuudel on tema juures asja uurimas käinud ümbruskonna ettevõtjaid ja kaugemalt tulijaid, isegi Pärnumaalt on kohale sõidetud.

Kellamäe talu pererahvas hakkas oma päikesejaama ehitamise peale mõtlema kaks ja pool aastat tagasi. Ühest küljest utsitas tagant mure kliimamuutuste pärast. „Kliimaprobleem on tõsine ja varem või hiljem peame nagunii taastuvenergiale üle minema,” sõnas Kõiv.

Teisalt sundis tegutsema pidevalt tõusev elektrihind: kahe aasta eest äriplaanis prognoositud elektrihind on nüüdseks juba ületatud. Ja mis peamine – talu tootmises kulub palju elektrit, eriti vilja kuivatamise ajal, ja enda toodetud päikeseelekter aitab tootmiskulusid märgatavalt vähendada.

Kui palju 0,7 hektaril asuv 217kilovatine jaam ehk 670 paneeli elektrit toota suudab, on poole tegutsemisaasta põhjal veel vara öelda, aga arvutus näitab, et plussi jäädakse kindlasti.

Pool päikesejaama ehituseks kulunud rahast tuli PRIAst, teine pool on laenuraha. Kuna jaam on üle 50 kW võimsusega ja sai valmis alles sel aastal, ei saa talu enam võrku müüdava elektri eest taastuvenergiatoetust ja nii jääb jaama tasuvusaeg peremehe sõnutsi 8,5 aasta peale. Kui jaam oleks varem valmis saanud ja taastuvenergiatoetust saanud, oleks investeering ära tasunud nelja-viie aastaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles