Miks jäeti WRC-ralli ära ehk milline on olukord Austraalias?

Carl-Robert Puhm
Copy
Sydney ooperiteater
Sydney ooperiteater Foto: STRINGER/REUTERS

Täna teatasid WRC-sarja korraldajad, et Austraalias Uus-Lõuna-Walesi osariigis toimuma pidanud MM-ralli jäetakse ära. Olukorda Austraalia idarannikul analüüsides on selge, et tegu oli ainuvõimaliku otsusega.

Hetkel on Uus-Lõuna-Walesi osariigis üle 70 aktiivse põlengu ning pooled neist on tuletõrjujate kontrolli alt väljunud. Üheksa põlengut on hinnatud hädaolukorra tasemele.

Päästjatele valmistavad peavalu erakordselt tuldvõttev maastik ning tugevad tuuled, mis põlengukoldeid edasi kannavad. Seni on tuleroaks langenud kümneid hooneid ning mõned päästjad on saanud kustutustöödel vigastada. Eluohtlikest vigastustest õnneks teateid pole.

Maapiirkondade tuletõrjeteenistuse ülema Shane Fitzsimmonsi sõnul põleb Austraalias hinnanguliselt üle miljoni hektari. Kõige suurem ulatuslik põleng on Coffs Harbouri linnast - seal asub rallikeskus - lääneosas, kus põleb 150 000 hektarit.

Täna tabasid Sydney linna 20 m/s puhuvad lõunatuuled, mis temperatuuri suurlinnas 11 minutiga 32 kraadilt 20 kraadile langetasid. Tugevad tuuleiilid aitasid Sydney kohal olevat suitsu minema kanda, kuid päästjad kardavad, et pöördunud tuul võib tulekolded kanda uutele tuleohtlikele aladele.

On selge, et sellistes oludes ei saa rallit pidada, sest ka põlengualad kattuvad väga suurel määral planeeritud kiiruskatsete toimumispaikadega.

Piirkonna kaardid:

Austraalia ralli esialgne kava
Austraalia ralli esialgne kava Foto: Rally-maps.com
Põlengukaart (punane- hädaolukord, kollane- kontrolli alt väljas, sinine - kontrolli all)
Põlengukaart (punane- hädaolukord, kollane- kontrolli alt väljas, sinine - kontrolli all) Foto: https://www.rfs.nsw.gov.au/fire-information/fires-near-me
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles