Trudeau saab jätkata Kanada vähemusvalitsuse juhina

Copy
Kanada peaminister Justin Trudeau valimisvõitu tähistamas.
Kanada peaminister Justin Trudeau valimisvõitu tähistamas. Foto: SEBASTIEN ST-JEAN/AFP/SCANPIX

Kanada Liberaalse Partei juht ja ametisolev peaminister Justin Trudeau kindlustas küll tagasivalimise, kuid langenud toetuse tõttu peab ta senise absoluutse enamuse asemel leppima vähemusvalitsuse moodustamisega.

Trudeau kindlustas eile peetud Kanada üldvalimistel teise ametiaja peaministrina, kuid napp võit tähendab seda, et valitsemisel tuleb loota teiste erakondadega loodavale vähemusvalitsusele.

Liberaalid saavutasid esialgsete tulemuste kohaselt võidu 146 valimisringkonnas 338-st. Teise enamusvalitsuse kindlustamiseks oleks Trudeau erakond pidanud saama 170 kohta.

Tugevat konkurentsi pakkusid opositsioonilised konservatiivid, kes said vaatamata arvamusküsitlustes võrdsele toetusele liberaalidega lõpuks vaid 107 mandaati.

Liberaalide toetust on ilmselt vähendanud sotsiaaldemokraatliku Uue Demokraatliku Partei (NDP) ja Québeci separatistide erakonna toetuse suurenemine.

Uue Demokraatliku Partei juht Jagmeet Singh.
Uue Demokraatliku Partei juht Jagmeet Singh. Foto: LINDSEY WASSON/REUTERS/SCANPIX

Parlamendienamuseta jäämine tähendab tõenäoliselt seda, et Trudeau pöördub koalitsioonivalitsuse moodustamiseks NDP poole, mille liider Jagmeet Singh on avaldanud kanadalastele muljet tugeva esinemisega valimisdebattides.

Trudeau Liberaalse Partei valitsus juhib Kanadat alates 2015. aasta novembris saadud ülekaalukast valimisvõidust, mis tõi liberaalid pea kümneaastase vaheaja järel taas võimule. 

Liberaalide liider on domineerinud Kanada poliitikas viimased neli aastat, kuid tänavune valimiskampaania pani Trudeau tõsiselt proovile. Tema mainet on kahjustanud möödalasud ühe ehitusfirma korruptsioonijuurdluses ja suvel ilmnenud fotod temast mustaks võõbatud näoga. Analüütikud peavad seekordset valimiskampaaniat Kanada ajaloo räpaseimaks.

«Aitäh, Kanada, et usaldasid meie meeskonda ja uskusite, et suudame viia seda riiki õiges suunas. Hoolimata sellest, kuidas te hääletasite, töötab meie meeskond väsimatult kõigi kanadalaste heaks,» kuulutas Trudeau pärast valimisvõitu.

Konservatiivide juht Andrew Scheer.
Konservatiivide juht Andrew Scheer. Foto: CARLOS OSORIO/REUTERS/SCANPIX

Konservatiivide liider Andrew Scheer teatas aga, et on Trudeaul tihedalt kannul. «Härra Trudeau, kui sinu valitsus kukub, on konservatiivid selleks valis ja me võidame,» lausus Scheer toetajatele valimisjärgses kõnes.

USA president Donald Trump õnnitles Trudeaud «suurepärase ja raskelt kätte võidetud võidu puhul». Kuigi kahel riigijuhil ei ole olnud kõige soojemad suhted – Trump kirjeldas Trudeaud eelmisel aastal Quebecis toimunud G7 kohtumisel valelikuna –, kirjutas USA president Twitteris: «Kanada on hea valitsemise all. Ma ootan sinuga koostööd, et parandada meie mõlema riigi järge!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles