Marek Tiitsi raport: Viljandi Ilves murdis Tartus. Tulevik alistas Tammeka 3:1

Marek Tiits
, Viljandi JK Tuleviku kogukonnajuht
Copy
Viljandi Tuleviku väravalööja Indrek Ilves.
Viljandi Tuleviku väravalööja Indrek Ilves. Foto: Marko Saarm

Jalgpallimeistrivõistluste kõrgliiga 33. vooru kohtumise järel Tartu Tammeka ja Viljandi Tuleviku vahel pakkis võidupunktid Tartu esindusstaadionilt koduteele kaasa Tulevik, kes jäi väljakuperemeeste vastu avapoolajal 0:1 kaotusseisu, kuid võttis Indrek Ilvese väravatest kindla 3:1 võidu.

Esimese poolaja mängutempo oli madal ning ei pehme väljak ega mõlema meeskonna silmanähtav väsimus lasknud kummalgi oma parimat mängu kuidagi käima saada. 25. minutil sai Franklin Okoye peaga nurgalöögi järel vabalt positsioonilt löögile, kuid põrutas palli väravalatti.

Tammeka dikteerimise all kulgenud mängu ei tundunud libastumised, valesöödud ning muu tehniline praak mõlema meeskonna esituses lubavat enama kui 0:0 tasaseisuga pausile saata. 37. minutil jätsid kollasärgid aga hetkeks valveta Reio Laabuse, kes Sten Reinkorti söödu Tuleviku trahvikastis ühe puutega värava tagumisse nurka saatis. Tammeka läks poolajapausile 1:0 eduseisus.

Teisele poolajale tulles Tuleviku peatreener Sander Post vangerdas ning võttis väljakult ära Illimar Loigo, kelle asendas Indrek Ilvesega. Tammeka jätkas väga intensiivselt ning otsis oma teist väravat, Tulevik aga mängis sama konservatiivset ja alalhoidlikku mängu nagu esimesel poolajal. Kevin Aloe virutas mõnelt meetrilt üle, Andre Paju tabas posti ja Tristan Koskor veeretas palli tühjast väravast mööda, kuid võrku tartlased palli panna ei suutnud. Teises väljaku otsas tõrjus Pechter raskustega Martin Alliku suurepärase karistuslöögi 25 meetrilt.

62. minutil aga sai Allik oma tahtmise. Tulevik teenis oma väljakupoolelt karistuslöögi, mille Allik saatis ründeliini Indrek Ilvese suunas. Ilves lükkas palli peaga karistusalasse, kus väravast arusaamatult kaugele välja tulnud Karl Johan Pechter sellel üle pea lasi põrgata. Väravasse suunduvale pallile järele sööstnud Pechter käis aga joonekohtuniku hinnangul koos palliga väravas ning Ilvese tabamus loeti ära. 1:1!

Tammeka muutus närviliseks ning keskendus rahulikult kaitsesse vajunud Tuleviku liinide lahtiharutamisele. Võiduväravat jahtides unustasid nad aga keskväljal kontrarünnakuid nooliva Ilvese sootuks. 80. minutil oli just tema aktsioonis, ja taas koos Allikuga. Allik tõstis paremalt äärelt Ilvesele pehme tsenderdusega palli, mille too rinnaga omaks võttis ning seejärel trahvikastis Mihkel Järviste kaitseponnistustest hoolimata Tammeka väravasse saatis.

Viis minutit hiljem mürtsus Ilvese kahur taas. Seekord sai ta ülipika söödu Kristjan Kaselt, võttis palli omaks ning ennetas trahvikastis vastu tõtanud Pechterit, saates palli kindlalt tolle selja taha. Tulevik haaras juba 3:1 eduseisu ning järelejäänud minutite jooksul Tammekat oma väravat ohustama enam ei lubanud. Hoopis Rainer Peips sai veel üleminuteil hästi löögile, kuid Pechter tõrjus.

Üliväärtuslik võit kergitas Viljandi Tuleviku liigatabelis taas seitsmendaks, kahe punktiga FC Kuressaare ette ning nelja punkti kaugusele Tallinna Kalevist. Tabeli põhjas püsivat Maardu Linnameeskonda lahutab Viljandist nüüd juba kaheksa punkti.

Järgmise kohtumise peab Tulevik koduväljakul laupäeval, 26. oktoobril, kui kell 13 võõrustab Narva Transi.

Peatreeneri kommentaar

Sander Post oli võiduga mõistagi rahul ning ütles, et edu tõi Tammeka surve all rahulikuks jäämine.

"Tammeka on väga tugev sats ja nende vastu on aasta-aastalt üha raskem mängida. Seda enam teeb tänane tulemus rõõmu," kõneles meeskonna loots. "Esimesel poolajal lasime endale üsna lihtsa lohakusvärava, ent hoidsime pea külma, tegime teiseks poolajaks korrektuurid koosseisus ja asetuses ning tulime mängu tagasi."

Enne tänast mängu kõrgliigas kaks väravat löönud, viimasel ajal vigastuspausi ning töökohustuste tõttu üsna vähe mängupraktikat saanud Ilvese sissevahetamine osutus trumpässaks.

"Jah, Ilves tegi seda, mida Ilves oskab. Mul on väga hea meel, et Ints just täna jälle looma välja lasi," kiitis Post muheldes ründajat, kes mängu järel Soccerneti portaalile antud intervjuus esimest korda ka avalikkusele teatas, et lõpetab käimasoleva hooaja järel oma kõrgliiga karjääri.

"Kiita tuleb muidugi kogu meeskonda, head tööd tegid kõik," lisas Post.

Paremkaitsja Martin Allik sai kirja kaks väravasöötu ning et põhikeskkaitsja Gerdo Juhkam tänase kohtumise hoiatuskaartide limiidi lõhkiajamise tõttu vahele pidi jätma, olid keskkaitses Ridwan Babatunde ja Alex Roosalu. Tavapärane keskkaitsja Janar Õunap mängis aga hoopis vasakkaitses. Tavapäraselt tema kohal paiknevat Mark Edurit kergitati liini võrra, poolkaitsesse.

"Täna oli pingilt käike võtta," tõdes peatreener. "Alex mängis U-21 koondise eest kaks kohtumist põhikoosseisus ja tegi seda hästi, Baba oli taas väga tubli, nagu ta kõigis mängudes on olnud. Janar aga saab igal pool hakkama. Ei tekkinud kahtlusi ega kõhklusi veidi asetust muuta. Ja asjad toimisid, nagu pidi."

Post lisas, et mängu ilu täna Tartus nappis, ent oluline on tulemus. "Punktid on kirjas, see on ainus, mis loeb," konstateeris ta.

Kohtumise protokoll

20. oktoobril kell 13 Tartu Tamme staadionil

Tartu JK Tammeka – Viljandi JK Tulevik  1:3 (1:0)

37. Reio Laabus – 62., 80., 85. Indrek Ilves

Väravasöödud: 37. Sten Reinkort – 62., 80. Martin Allik, 85. Kristjan Kask

Hoiatused: 62. Karl Johan Pechter, 78. Tauno Tekko – 64. Romeo Da Costa, 87. Mark Edur, 90. Martin Allik

Mänguolud: +10, pilves ilm, muruväljak heas seisukorras

Pealtvaatajaid: 339

Peakohtunik: Miko Pupart

Abikohtunikud: Jaan Roos, Sten Klaasen

Neljas kohtunik: Revo Sirel

Tammeka: Karl Johan Pechter, Mihhail Slaštšjov, Akim Sairinen, Frankline Okoye, Kevin Aloe (67. Mihkel Järviste), Tauno Tekko (82. Mart Paul Preiman), Reio Laabus, Artur Uljanov, Andre Paju (88. Joonas Kartsep), Tristan Koskor, Sten Reinkort.

Varus: Carl Kaiser Kiidjärv, Daaniel Maanas, Kevin Anderson, Mihkel Järviste, Joonas Kartsep, Mart Paul Preiman, Patrick Genro Veelma.

Tulevik: Ingmar Krister Paplavskis, Martin Allik, Alex Roosalu, Ridwan Babatunde, Janar Õunap, Kaur Tomson (72. Rainer Peips), Tanel Lang, Illimar Loigo (46. Indrek Ilves), Mark Edur, Kaimar Saag (56. Romeo Da Costa), Kristjan Kask.

Varus: Karl-Romet Nõmm, Gustav-Hendrik Seeder, Indrek Ilves, Rainer Peips, Vladislav Zanfirov, Romeo Da Costa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles