Eesti Energia müüs gaasiäri Tallinki omanikele

PM Majandus
Copy
Fotol Elengeri/Eesti Gaasi juhid Ain Hanschmidt, Ants Noot, Kalev Reiljan.
Fotol Elengeri/Eesti Gaasi juhid Ain Hanschmidt, Ants Noot, Kalev Reiljan. Foto: Tairo Lutter

Eesti Energia tütarfirma Enefit Green ja NEFCO müüvad oma osaluse Vinni ja Oisu biogaasi koostootmisjaamades Tallinki suuromanikule Infortarile, teatasid ettevõtted.

Tehing hõlmab kõigi 4E Biofond OÜ aktsiate müüki. 4E Biofond OÜ on Vinni ja Oisu biogaasi soojuse ja elektri koostootmisjaamasid opereerivate ja omavate Vinni Biogaas OÜ ja Oisu Biogaas OÜ vähemusosanikuks. Mõlema ühingu enamusosanikuks on kohalikud põllumajandusettevõtted, teatas Eesti Energia.

Poolte kokkuleppel tehingu täpsemaid detaile ei avalikustata. Enefit Green omandas 4E Biofondis 69,88-protsendise osaluse eelmise aasta novembris, kui ostis taastuvenergiaettevõtte Nelja Energia. NEFCO on 4E Biofondi osanik alates 2011. aastast.

Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas ütles pressiteates, et ettevõttel oli plaan 4E Biofondi osaluse müügiks juba Nelja Energia omandamisel.

«Meie soov on hoida fookust Enefit Greeni põhilistel ärisuundadel, milleks on taastuvenergia tootmine tuulest, päikesest, biomassist ja segaolmejäätmetest. Keskendume meie kõigil koduturgudel nende tootmissuundade efektiivistamisele ning tuule ja päikese puhul ka kasvatamisele, et liikuda järjekindlalt taastuvenergia toodangu suurendamise suunas Eesti Energia kontsernis,» ütles Kärmas.

Eesti ühe suurima investeerimisettevõtte Infortar juhatuse esimehe Ain Hanschmidti sõnul huvitub Infortar eelkõige innovatsioonist ja keskkonnahoiust. «Biogaas on läbinisti kohalik, puhas ja roheline kütus, see on tulevikku suunatud investeering, mis lähtub ringmajanduse põhimõtetest ja kindlustab vastutustundlikult meie positsioone energiaturul,» sõnas Hanschmidt.

Vinni ja Oisu biogaasi koostootmisjaamad valmisid 2013. aastal ning nende ehitust toetas Euroopa Regionaalarengu Fond. Jaamade aastane elektritootmise kogumaht on ligikaudu 16 gigavatt-tundi

Enefit Green on Eesti Energia kontsernile kuuluv taastuvenergiaettevõte, mis toodab elektrit ja soojust Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas tuulest, veest, päikesest, biomassist ja segaolmejäätmetest.

NEFCO on rahvusvaheline investeerimisfond, mis investeerib keskkonnasõbralikesse väikese ja keskmise suurusega projektidesse. 

Infortar on Eesti üks suuremaid investeerimisettevõtteid, mille peamised huvid on laevanduses, transpordis, energeetikas, kinnisvaras, hotellinduses, trükitööstuses, jaekaubanduses, finants-, tervise- ja heaoluteenustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles