Türgi nõustus pealetungi Süürias ajutiselt katkestama (3)

Copy
Türgi alustas Süürias rünnakut
Türgi alustas Süürias rünnakut Foto: BULENT KILIC / AFP

Türgi peatab viieks ööpäevaks rünnaku Põhja-Süürias, et kurdi üksused saaksid taanduda ohutusse kohta, teatas USA asepresident Mike Pence.

«Me katkestame pealetungi ajutiselt, mitte ei peata sõjalist operatsiooni. Me lõpetame operatsiooni, kui piirkonnast on lahkunud kõik kurdimässulised,» ütles välisminister Mevlüt Çavuşoğlu.

USA asepresident Mike Pence oli varem teatanud viiepäevase relvarahu sõlmimisest osana kokkuleppest, mis näeb ette kurdi vägede lahkumist loodavast 32 kilomeetri sügavusest Türgi piiriga külgnevast turvatsoonist. 

Pence avaldas ühtlasi lootust, et Türgi võib pärast viiepäevast relvarahu operatsiooni täielikult peatada. 

«Kurdi Rahvakaitseüksuste (YPG) lahkumisel piirkonnast on Türgi nõustunud püsiva vaherahuga,» ütles Pence. Asepresidendi sõnul on korrapärase lahkumisega juba alustatud ja USA teeb selles kurdidega koostööd. 

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kutsus Twitteris tegudele terrorismi alistamiseks ja ütles, et on kindel selles, et see ühine jõupingutus edendab rahu ja stabiilsust piirkonnas. 

Kurdide juhitud relvarühmitus Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) teatasid neljapäeval, et nõustuvad USA ja Türgi kokkulepitud ajutise vaherahuga Süüria põhjaosas.

«Me oleme valmis vaherahu järgima Ras al-Aini ja Tal Abyadi vahelisel alal,» ütles SDF-i juht Mazlum Abdi kurdide telekanalile.

USA Süüria eriesindaja James Jeffrey möönis samas, et kurdi võitlejad ei ole kokkuleppega rahul ja Washington kasutab piitsa ja prääniku meetodit relvarahuleppe jõustamiseks. 

«Pole mingit kahtlust, et YPG sooviks nendele aladele jääda,» ütles Jeffrey USA välisministri Mike Pompeo lennukis teel Ankarast Iisraeli. 

Kirde-Süüria kurdi võimud nõudsid varem päeval humanitaarkoridori, et evakueerida tsiviilelanikud Türgi vägede piiramisrõngasse sattunud Ras al-Ain linnast.

Süüria valitsus pole uudiseid esialgu kommenteerinud. USA andmetel on Süüria võime  informeeritud.

USA president Donald Trump kiitis suhtlusvõrgustikus Twitter asepresidendi uudiseid.

«Vägevad uudised, mis päästavad miljoneid inimelusid,» kirjutas Trump. Trump saatis Türgi riigipeale pealetungi esimesel päeval 9. oktoobril kirja, milles ärgitas teda operatsioonist loobuma. 

Pence kohtus neljapäeval Ankaras Erdoğaniga, et ärgitada Ankarat peatama sõjaoperatsiooni kurdi võitlejate vastu. Erdoğani ja Pence'i kohtumine kestis tund ja 20 minutit. Hiljem liitusid nendega USA välisminister Mike Pompeo ja teised Ühendriikide ametnikud. 

Türgi väed ning nende liitlased on neljapäeva hommikuse seisuga saanud oma kontrolli alla ligi pool Ras al-Aini piirilinnast. 

Süüria relvakonflikti aastaid monitoorinud Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse teatel on Türgi operatsiooni tõttu põgenenud üle 300 000 inimese, mis on seega üks suurimaid põgenikelaineid alates kodusõja algusest 2011. aastal. Peaaegu 500 inimest on hukkunud, sealjuures kümneid tsiviilelanikke, kellest enamik on kurdid. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles