Kurdi komandör: Trump kiitis heaks kokkuleppe Moskva ja Damaskusega (1)

Copy
Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) ülem Mazloum Kobani.
Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) ülem Mazloum Kobani. Foto: AFP/SCANPIX

USA president Donald Trump ei olnud vastu Süüria kurdide, Venemaa ja Süüria valitsuse kokkuleppele Kirde-Süüria alade kaitseks Türgi pealetungi eest, ütles täna kurdi vägede komandör.

Kurdid peavad strateegilise tähtsusega piirilinnas Ras al-Ainis ägedat võitlust Türgi vägede ja nende Süüria mässulistest liitlastega.

Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) ülem Mazloum Abdi ütles, et Trump, kes oli USA sõdurid piirkonnast välja viinud ja nii Türgile pealetungiks vabad käed andnud, kiitis kurdide kokkuleppe Moskva ja Damaskusega heaks esmaspäeval telefonikõnes.

Kurdid teatasid kokkuleppest pühapäeval. Sellega vahetasid Süüria presidendi Bashar al-Assadi väed välja piirialalt lahkunud USA sõdurid. Moskvast sai kokkuleppe garant.

«Me ütlesime (Trumpile), et oleme võtnud oma riigi ja maa kaitsmiseks ühendust Süüria režiimi ja venelastega,» ütles Abdi, keda tuntakse paremini võitlejanimega Mazloum Kobani.

«Tema ütles, et ei ole selle vastu. Et nad toetavad seda,» lisas Kobani kohalikule telekanalile Ronahi.

Täna saabusid Ankarasse USA asepresident Mike Pence ja välisminister Mike Pompeo, et mõjutada Türgit kurdidega relvarahu tegema.

Enne nende kohalejõudmist kohtus Valge Maja riikliku julgeoleku nõunik Robert O'Brien Türgi välisministri Mevlüt Çavuşoğluga.

Trump ise väitis aga eile, et kriisi, mida ta oma abid lahendama saatis, ei olegi. Ta kinnitas, et olukord Põhja-Süürias on igati kontrolli all ja nüüd kaitseb kurde Süüria valitsus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles