Erdoğan: Süüria režiimi kohalolek Manbijis ei ole Türgile väga halb (1)

Copy
Süüria valitsusväed poseerivad Manbiji lähedal Bashar al-Assadi portreedega.
Süüria valitsusväed poseerivad Manbiji lähedal Bashar al-Assadi portreedega. Foto: AFP / Scanpix

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani hinnangul ei ole Süüria režiimi kohalolek riigi põhjaosas asuvas Manbiji linnas Ankara jaoks väga halb areng, ilmneb täna päevalehes Hürriyet avaldatud kommentaaridest. 

«Režiimi sisenemine Manbiji ei ole väga-väga halb (areng) meie jaoks. Miks? Sest see on nende endi maa,» lausus Erdoğan ajakirjanikele lennukis teel Asebaidžaani.

Süüria presidendi Bashar al-Assadi häälekas vastane Türgi toetab tema kukutamist taotlevaid mässulisi. 

Erdoğani sõnul ei kavatse Türgi aga soostuda USA ettepanekuga vahendada vaherahu Süüria põhjaosas, kus Ankara asus läinud nädalal pealetungile kurdi võitlejate vastu.

«Nad nõuavad meit vaherahu väljakuulutamist. Me ei saa kunagi vaherahu välja kuulutada,» deklareeris president.

Damaskuse liitlane Venemaa teatas teisipäeval, et Süüria valitsusväed võtsid Türgi piiri lähedal asuva Manbiji linna täielikult enda kontrolli alla. 

«Süüria valitsusel on täielik kontroll Manbiji ja seda ümbritsevate asulate üle,» teatas Vene kaitseministeerium avalduses. 

Süürias ja Iraagis äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) võitlev USA juhitav koalitsioon on kinnitanud lahkumist Manbiji linnast. «Koalitsiooniväed viivad läbi teadlikku taandumist Süüria kirdeosast. Me oleme Manbijist lahkunud,» ütles koalitsiooni pressiesindaja. 

Manbiji asub umbes 30 kilomeetri kaugusel Türgi piirist ning see oli kurdide kontrolli all alates 2016. aasta augustist, kui kurdi väed tõrjusid koalitsiooni toel linnast IS-i võitlejad.

Süüria riiklik uudisteagentuur SANA teatas esmaspäeval valitsusvägede sisenemisest Manbiji, mis on kurdide sõjaväenõukogu valduses. 

Süüria väed sisenesid piirkonda kokkuleppel kurdidega, et kaitsta piirkonda Türgi pealetungi eest. Süüria režiim saatis oma väed riigi põhjaossa paari päeva eest kokkuleppel kurdidega, kelle vastu Türgi alustas eelmisel kolmapäeval sõjalist operatsiooni. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles