Sõbrad sikutasid hätta jäänud hirvepulli august välja (5)

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy

Läinud pühapäeval päästis Sõrves aardejahil käinud sõpruskond vanas raketibaasis auku kukkunud ja seal mitu päeva lõksus olnud hirvepulli.

Maantee külas geopeitust mänginud noored – kaks noormeest ja kaks neidu – leidsid aarde asemel hoopis hätta sattunud hirve. Kui enamik sõpradest otsis aaret angaarist seest, siis Marite Vaga suundus koeraga angaari katusele, et seal ringi vaadata. Korraga muutus temaga kaasas olnud koer närviliseks ning Vaga kõrvu kostis kolin.

Hääle suunas minnes nägi Marite Vaga angaari küljel umbes kolm meetrit pikka ja meeter laia auku, millest paistsid võimsad sarved. "Üksi ma ei julgenud kohe lähemalt vaatama minna, kutsusin teised ka," rääkis Vaga.

Sügavas betoonseintega augus oli hirvepull, sarvipidi seinte vahel kinni. Hädas loom oli ära kraapinud nii augu seinad kui oma sarveotsad. "Näha oli, et ta oli püüdnud ise end sealt välja kraapida," ütles Vaga.

Foto: MARITE VAGA
Foto: MARITE VAGA

Looma päästeingliteks sattunud sõbrad arvasid, et hädaline on augus olnud ilmselt juba paar päeva. Nende tulekut märgates hirv aga enam ei rahmeldanudki, pigem ootas vaikselt. 

Marek Sepp ja Märt Vakrõõm keerasid vahepeal autost toodud koormarihma abil hirvepulli augus ringi, ninaga suunda, kus auk madalam. "Kuid kahe mehega polnud suurt midagi teha, loom oli raske, hirmul ja väsinud," rääkis Marite Vaga. Nõnda kutsus seltskond endale appi Lümanda jahiseltsi kuuluvad sõbrad Kaspar Kuivjõgi ja Alan Linnu. Päästemeeskonda kuulus ka Sandra Anisovets.

Nii hea meel oli pärast koju sõita, teades, et loom sai päästetud. Tunne oli uhke ja armas." - Marite Vaga

Kasparit ja Alanit oodates asuti hirve jalgealust tõstma: betoonaugu kõrval olevat kruusa auku ajades tekitati sinna aste, et loomal oleks lihtsam sügavusest välja ukerdada. "Kahe koormarihma ja nelja mehe abiga võttis loom jõu kokku, jalad alla ning nii saimegi ta august välja," rõõmustas Vaga. "Oli näha, et ta lihased olid kangeks jäänud, kuid õnneks jõudis ta metsa tagasi, kus saab nüüd taastuda."

Foto: MARITE VAGA

Marite Vaga sõnul käivad nad sõpradega tihti metsas ja taolisi suuri metsloomi on varemgi nähtud. Seni on kohtumised olnud üürikesed. "Seal, kui ma ta leidsin, tundsin aga hirmu, sest ma ei saanud aru, mis hääl see on ja kust tuleb," rääkis ta. "Kui sarvi nägin, oli ehmatus suur."

Samas tundis Marite kohe tohutut soovi hädasolijat aidata. "Nii hea meel oli pärast koju sõita, teades, et loom sai päästetud. Tunne oli uhke ja armas," sõnas hirve leidja.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles