Kultuuripealinna aasta peaks Tartusse tooma uhke filmistuudio

Janno Zõbin
, ajakirjanik
Copy
Kristiina Reidolv loodab, et just siia, Raadil asuvale Roosi 83 kinnistule kerkib tulevikus uus ja uhke Tartu päris oma filmistuudio.
Kristiina Reidolv loodab, et just siia, Raadil asuvale Roosi 83 kinnistule kerkib tulevikus uus ja uhke Tartu päris oma filmistuudio. Foto: Margus Ansu

Kui odessalane Sergei Utotškin 1912. aastal Raadil oma lennumasinaga taevasse tõusis, nägid tartlased oma ihusilmaga esimest korda lennukit. On küll vaieldud, kuid väidetavalt sündis sel hetkel ka Eesti filmikunst. Filmimees Johannes Pääsuke olevat siinsamas liikuvate piltidega käe valgeks saanud ja legendaarsed lennukaadrid üles võtnud.

Johannes Pääsuke filmis 1912. aastal Raadil imetabase lennumasina lendu, mida juhtis Odessa spordimees Sergei Utotškin. Just sinnasamasse, kus Pääsuke oma kaadrid üles võttis, kavandatakse nüüd filmistuudiot.
Johannes Pääsuke filmis 1912. aastal Raadil imetabase lennumasina lendu, mida juhtis Odessa spordimees Sergei Utotškin. Just sinnasamasse, kus Pääsuke oma kaadrid üles võttis, kavandatakse nüüd filmistuudiot. Foto: Eesti Rahva Muuseum

Üsna lennukat projekti kavandab 107 aastat hiljem Raadil samasse kohta Tartu loomemajanduskeskus koos linnaga. Nimelt peaks Roosi 83 kinnistule, praeguste lennuangaaride kõrvale kerkima Tartu oma filmistuudio, millesarnast pole Eestis veel nähtud ning mis saaks Johannes Pääsukese nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles