Täispikkuses ja muutmata: minister Kingo nõuniku avameelne avaldus (21)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Viive Aasma
Viive Aasma Foto: Erakogu
  • Nõunik: minister pole teinud kippu ega kõppu

IT-minister Kert Kingo poliitiline PR-nõunik Viive Aasma otsustas enda väitel ise ameti maha panna, kuna minister polevat täitnud oma lubadust asuda valdkonnas korruptsiooniga tegelema ja lisaks ei olevat  Kingo tema nõu kuulanud.

Kõigest neli kuud ministri poole kohaga nõuniku ametit pidada jõudnud Viive Aasma ootamatu lahkumine sai täna avalikuks riigikogu pressiteatest, mis rääkis korruptsioonivastase erikomisjoni kohtumisest minister Kert Kingoga.

Minister olevat sel kohtumisel teada andnud, et tema nõunik lahkub töölt 18. oktoobril. Lisaks väitis Kert Kingo, et ta ei olevat märganud kõigi Eesti suuremate uudisteportaalide esilehelt läbi käinud uudist Viive Aasma süüdistuste kohta Facebookis ning sai neist seetõttu teada alles erikomisjoni arupärimisest kolm nädalat hiljem.

Avaldame Viive Aasma täispikkuses avalduse tema lahkumise põhjuste kohta:

Nõustamine on kahepoolne tegevus – üks annab nõu ja teine arvestab sellega. Alati ei tule see koostöö välja. Lahkun töökohalt omal soovil, käesolev nädal on viimane.

Sain Kert Kingoga tuttavaks eelmisel aastal, kui ta oli veel EKRE korruptsioonitoimkonna juht. Rääkisin talle oma korruptsioonikahtlustest EAS riigihangetes. Tegemist oli vähemalt nelja hankega ühe raamlepingu sees, millest suurim oli 900 000 eurot. Kõik need hanked võitis kommunikatsiooniagentuur KPMS, kes oli samal ajal ka Sotsiaaldemokraatliku erakonna PR partner.

EAS oli aga SDE ministri vastutusalas. Teemat käsitlesid tookord ka Pealtnägija ja Eesti Ekspress. Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon leidis tänavu kevadel, et esitatud materjalid viitavad võimalikule kuriteole ja edastas kuriteoteate Kaitsepolitseile.

Kõige selle taustal lootsin ma muidugi, et uus minister oma haldusalas olevates asutustes riigihangete teemal korra majja lööb, tellib vajadusel vastavad auditid ja vaatab üle järelevalve struktuuri, aga kahjuks ei ole seni ei kippu ega kõppu.

Kingo enda sõnul ei küsinud ta EAS juhi kohalt lahkunud Alo Ivaskilt nende kahtlaste hangete teemal mitte ühtegi küsimust. Ometi varem, kui ta ei olnud veel minister, julgustas ta mind igati võimaliku korruptsioonijuhtumi lahendamise nimel võitlema.

Mina ei ole ühegi erakonna liige, ja mulle ei meeldi korruptiivsete asjade kinnimätsimine, ega soovi neid ka kaudselt kaasa teha. Olen olukorras pettunud.

Kahju, et praegu on saanud tähelepanu peamiselt vaid üks minu kohtuvaidlus, kuid mitte see, et olen juba pikemat aega püüdnud juhtida tähelepanu tõenäolisele korruptsioonijuhtumile, mida keegi teemasse süvenenu ei eita (sh minister Kingo), kuid mida keegi minu teada ei uuri.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles