Blogi: maksimum! Tänak võitis Walesi ralli ja ka punktikatse (18)

Postimees Sport
Copy

Sel nädalavahetusel sõideti Walesi teedel autoralli MM-sarja 12. etapp. Ralli võitis Ott Tänak (Toyota), kes edestas Thierry Neuville'i (Hyundai) 10,9 ja Sebastien Ogier'd (Citroen) 23,8 sekundiga. Tänak võttis maksimumi ka punktikatselt, mille eestlane Ogier' ees poole sekundiga võitis.

Neljapäeva õhtul peetud avakatsel tegid libedates ja vihmastes oludes Tänak ja Järveoja väikese sõiduvea, suretasid masina välja ja olid avakatse järel alles 13. kohal. Rallit asus juhtima Kris Meeke. 

Neljapäeval sadanud vihm sadas edasi ka reede hommikul. Mudastel ja ülimalt keerulistel teedel suutis Kris Meeke kogu hommikupooliku oma edu hoida. Tänak sai kätte kaks katsevõitu, tõusis ka teisele kohale, kuid hooldusalale minnes oli ta siiski neljas. Ainsana langes kõrgest mängust Elfyn Evans, kes tabas auto tagumise osaga valli ning vigastas vedrustust. Siiski õnnestus tal katsed korralikult ära sõita. 

Pärastlõunaks oli vihm järele jäänud, kuid teed endiselt libedad. Kuuendal kiiruskatsel sõitis teelt välja Esapekka Lappi, kes jäi kraavi kinni ja oli sunnitud katkestama. Seitsmendal kiiruskatsel käis Jari-Matti Latvala karmilt üle katuse ning oli sunnitud katkestama kogu nädalavahetuseks. 

Kuigi Tänak ei paistnud autoga päris rahul olevat ning õhtul pimedas sõidetud katsetel tekitasid muret ka esituled, suutis eestlane teha vägagi korraliku päeva lõpu. Tänak võitis kaks viimast kiiruskatset ning tõusis päeva lõpuks ralli liidriks. Viimase kiiruskatsega tõusis teisele kohale Sebastien Ogier, kes kaotas Tänakule 3,4 sekundiga. Kolmandale kohale langes päeva lõpuks Kris Meeke.

LAUPÄEV:

Laupäevane rallipäev kulges sarnaselt reedesele - teeolud olid küllaltki keerulised, sõitjaid segas ka vihm. Teede libedust said tunda nii Craig Breen kui ka Teemu Suninen. Breen keeras auto neli keerdu üle katuse, kuid suutis sõitu jätkata. Suninen sõitis teelt välja, sai küll päeva lõpuni sõidetud, kuid pidi siiski laupäeva järel ralli pooleli jätma. 

Tänak suutis kogu päeva vältel olukorda kontrollida. Hommikuses pooles näitas kiireid aegu Elfyn Evans, pärastlõunal suutis ka Neuville katsevõidu võtta. Tänak kaotas 15. kiiruskatsel tagastange ning ei kuulnud korralikult Järveojat. Siiski suutis Tänak päeva lõpuks 11 sekundiga Neuville'i ees liidriks jääda. Päeva lõpetas kolmandana Sebastien Ogier. 

PÜHAPÄEV:

Viimane võistluspäev suuri muutusi enam üldtabelis ei toonudki. Küllaltki lühikese päeva jooksul oli Elfyn Evans üks kiiremaid mehi rajal, suutes mööduda Andras Mikkelsenist ning tõusta ise viiendaks. Kris Meeke lõpetas ralli neljandal kohal, Sebastien Ogier võttis kolmanda koha punktid ja lisaks punktikatselt neli lisapunkti. Thierry Neuville oli ralli lõpuks ikkagi teisel kohal, rallivõidu võttis 10,9 sekundiga Ott Tänak. Lisaks sai Tänak punktikatselt võidu ehk viis lisapunkti. 


Enne rallit:

Walesi ralli on tuntud oma keeruliste olude poolest. Pea igal aastal ootavad sõitjaid Walesis ees mudased ja ülimalt libedad teed, kõvad vihmasajud. Ka sel aastal on kogu nädala Walesis vihma sadanud, mis on teed korralikult märjaks ja mudaseks muutnud. Sellised olud sobivad suurepäraselt reedel esimesena rajale kihutavale Ott Tänakule. 

Siiani pole Tänakul kordagi Walesi rallit võita õnnestunud, kuid 2016. aastal oli Tänak seal teine. Eelmisel aastal juhtis eestlane rallit kuni 16. kiiruskatseni, kui Tänaku Toyotal purunes radiaator. 

MM-sarja punktiseisu arvestades on tulemas vägagi intrigeeriv nädalavahetus, sest möödunud etapil Türgis suutis Sebastien Ogier võiduga tõusta MM-sarja üldtabelis teisele kohale, prantslane kaotab Tänakule 17 punktiga. Kolmandal kohal on Thierry Neuville, kes jääb Tänakust maha 30 punktiga. 

Lisaks on eestlastest stardis ka Junior WRC sarjas osalevad Roland Poom ja Ken Järveoja, kes hoiavad oma klassis hooaja kokkuvõttes kõrget neljandat kohta. Walesi ralli on JWRC sõitjatele hooaja viimaseks etapiks.

Pärast Walesi etappi jääb WRC sarjas sõita veel kaks etappi: Kataloonia ja Austraalia. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles