Naise siiratud nägu hakkab küljest kukkuma

PM Tervis
Copy
Carmen on elus läbi elanud kirjeldamatuid katsumusi. Vasakpoolsel pildil on naine enne rünnakut, keskmisel pärast juhtunut ja parempoolsel 2013. aastal siirdatud uue näoga, mis nüüd kärbub.
Carmen on elus läbi elanud kirjeldamatuid katsumusi. Vasakpoolsel pildil on naine enne rünnakut, keskmisel pärast juhtunut ja parempoolsel 2013. aastal siirdatud uue näoga, mis nüüd kärbub. Foto: / AP

Carmen Tarleton`i (51) võõrandunud abikaasa ründas teda 2007. aastal pudelitäie söövitava ainega, mis moondas naise nägu tundmatuseni ja jättis 85 protsenti ta kehast armidega kaetuks.

Carmen veetis aastaid suurtes valudes, mis olid kõige painavamad näo ja kaela piirkonnas, kui siiratud nahk venis üha rohkem pingule, vahendab CNN.

Kuue aasta eest sai Carmen uudise, mida oli oodanud juba aastaid – siirdamiseks olid saadaval terve doonori nägu ja kael. Pärast ränka operatsiooni hakkas keha aga siirikut tõrjuma. Lõpuks said arstid olukorra kontrolli alla ja näis, et algab naise tee paranemisele. Ta elas enamasti valuvaba, aga mitte komplikatsioonideta elu.

Kuue aasta jooksul täitis naine oma unistuse – ta sai suudelda oma poiss-sõpra. Samuti kirjutas ta raamatu, temast sai publiku ees innustavate loengute andja ning nõu ja jõuga abistav vanaema.

Kuid tagasilöögid pole lõppenud. Naisel on tulnud ka nende aastate jooksul üle elada episoode, mille käigus keha on endiselt üritanud uut nägu tõrjuda. Mullu novembris kaotas ta täielikult nägemise, enamasti küll esialgsest rünnakust tingitult.

Nagu kõikide siiratud organite puhul, on Carmeni näol ja kaelal limiteeritud eluiga. Arstid arvasid, et uus nägu kestab 10-12 aastat. Kuid augustis tundis Carmen valu, mille sarnast pole enne tundnud. Ta nägu tursus ja kattus villidega.

Arstid avastasid, et veresooned, mis varustavad nägu verega, ei funktsioneerinud enam korralikult. Takistunud verevoolu tõttu hakkasid koed näos surema. Naise sõnul ei saa ta enam huuli kokku panna, on kaotanud osa vasakust ninasõõrmest, kulmud ja mõnevõrra talle pähe istutatud juukseid. Ta ei ole aga kaotanud optimismi. «Kui vaatan tagasi, mida kõike arstid on minuga koos seda protsessi läbi tehes õppinud, millistest kaardistamata vetest läbi käinud… Peatusin ja ütlesin, et on läinud päris hästi,» rääkis naine telefonivestluses, viibides elukaaslase kodus.

Naine loodab, et saab säilitada praeguse näo, vähemalt seni, kuni leitakse uus. «See on mu lootus, kui ei juhtu just midagi katastroofilist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles