Moodsa lauda valmimine tegi lehmad õnnelikuks

Copy

Tänasel Maal Elamise päeval oli Mustla lähedal Välustes  uudistajatele avatud Linnamäe farm, kus ülimoodsas laudas ammub üle kolmesaja rahuloleva lehma. Lehmad piidlesid rahulikult uudistajaid ning ei kartnud külalisi sugugi. 

Moodsas farmis käib lüps karussellplatsil. Talus on lüpsjateks Ukrainast tulnud mees ja naine. Ukrainlased käivad talus üheksa kuu kaupa vahetustega ning teevad Linnamäe talu noorperemehe Kalle Nukka sõnutsi head tööd. Linnamäel on avar ja õhurikas laut, mis talvel peab sooja ning suvel ei kuumene ülearu, sest seinteks olevad kardinad saab kõrvale tõmmata. Lehmad elavad seal vabapidamisel ning magamiseks on neil puidust äärisega põhumatid. Kõik see on taganud loomadele Kalle Nukka sõnutsi varasemast parema tervise, suurema piimatoodangu ja kauaaegsema karjas püsimise. «Enam ei ole nii palju jalaprobleeme nagu varem ning udarad on tervemad. Praegu on loomad vabalt ringi liikumas nagu karjamaal, nad on rõõmsad ja õnnelikud,» kõneles Nukka. 

Kontoris on võimalus arvutite vahendusel jälgida loomade tervist. «Interneti kaudu saab neid andmeid igast kohast vaadata. See on suurepärane tööriist farmijuhatajale ja loomaarstile. Piimaproovidest näeb looma tervises toimuvaid muutusi ja saab aegsasti midagi ette võtta,» rääkis Nukka. Ta nentis, et uue lauda käivitamisel on ette tulnud tõrkeid, aga kõik on viimaks lahenenud ning garantiid on toiminud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles