Prantsusmaal algas kohus Notre-Dame'i õhkida plaaninud naiste üle (2)

Copy
Kohtukunstniku pilt 23. septembri istungist, kus on näha kohtu all Ines Madanit, Ornella Gilligmanni ja Sarah Hervouet'd.
Kohtukunstniku pilt 23. septembri istungist, kus on näha kohtu all Ines Madanit, Ornella Gilligmanni ja Sarah Hervouet'd. Foto: BENOIT PEYRUCQ / AFP / Scanpix

Prantusmaal läksid täna kohtu alla viis naist, keda süüdistatakse plaanis õhkida Pariisi Jumalaema kiriku ees autopomm. See on esimene kord, kui Prantsusmaal rängimaid kuritegusid menetleva vandekohtu ette astuvad islamiterrorismis süüdistatavad naised.

Neist neli võivad minna 2016. aasta plaani eest vangi eluks ajaks ja viies 30 aastaks. Kohtu alla läheb ka kuues naine, keda süüdistatakse selles, et ta ametivõime plaanist ei teavitanud.

Kahtlusalused vahistati pärast seda, kui Notre-Dame'i ees märgati tühja sedaani Peugeot 607, mille tagaistmel oli gaasiballoon. Tagaistmel olnud balloon osutus tühjaks, kuid auto pakiruumist leiti viis täis paaki.

Prokuröride sõnul parkisid Ines Madani ja Ornella Gilligmann auto kiriku ette 3-4. septembri öösel ning saatsid äärmusrühmituse Islamiriik (IS) kurikuulsale prantslasest liikmele Rachid Kassimile video, kus nad plaanitava rünnaku omaks võtsid.

Kassimi kahtlustati politseinikest abielupaari mõrvamises nende kodus 2016. aasta juunis. Samuti kahtlustati teda ühe preestri mõrvas. Arvatavalt hukkus Kassim 2017. aasta veebruaris koalitsioonivägede õhulöögis Mosuli lähistel.

Madani (22) ja kolme lapse ema Gilligmann (32) valasid kiriku ette pargitud auto üle diisliga ning proovisid seda läita sigaretiga, kuid see ei läinud korda, sest diisel nii kergelt ei sütti.

«Ainult vale kütuse valik... viis selle katse nurjumiseni,» ütlesid asja uurivad magistraadid.

Gilligmann vahistati 6. septembril Lõuna-Prantsusmaal riigist põgenemise katsel. Madani leiti Pariisi Essonne'i eeslinnas korterist, mis kuulus Amel Sakaoule, kes on samuti kohtu all.

Teda juhendas Samia Chalel, kes oli Madani ja Kassimi vahendaja. Nende sepitsusega oli seotud ka Sarah Hervouet, kes suhtles Kassimiga läbi krüpteeritud sõnumirakenduse Telegram.

Nad vahistati paar päeva hiljem, kui nad üritasid korterist kööginugadega relvastatult lahkuda. Hervouet pussitas üht politseinikku õlga ning Madani tulistati jalga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles