Viljandi politseinikud kasutasid endale viga teha tahtnud mehe peal taserit

Üllar Priks
, reporter
Copy
Elektrišokirelva ehk taserit on lubatud kasutada tulirelva alternatiivina olukordades, kus inimelu on ründe tõttu ohus. Pilt on illustratiivne. 
Elektrišokirelva ehk taserit on lubatud kasutada tulirelva alternatiivina olukordades, kus inimelu on ründe tõttu ohus. Pilt on illustratiivne. Foto: Danny Lawson/Pa Wire/Press Association Images/Scanpix

Eile õhtul kasutas politsei Viljandimaal elektrilöögirelva taserit 35-aastase mehe suhtes, kes vehkis nugadega, käitus ettearvamatult ega allunud korduvale korraldusele noad maha panna.

3. septembril kella 19.30 paiku sai politsei väljakutse Mulgi valda, kus 35-aastane terviseprobleemidega joobes perepoeg vehkis nugadega, ähvardas oma ema ning lubas endalegi viga teha.

"Sündmuskohale saabunud patrull püüdis korrusmaja köögis seisva mehega esmalt rääkida ning veenda teda nuge käest panema, kuid ettearvamatu käitumisega mees vehkis terariistaga edasi," kirjeldas Viljandi politseijaoskonna juht Margus Sass. "Näha oli seegi, et mees oli end noaga juba vigastada jõudnud. Politseinikud andsid agressiivsele mehele korduvalt käsu noad käest panna, kuid mees politseinike korraldustele ei allunud ning jätkas nugadega vehkimist."

Et oli teada, et mees võib olla ohtlik nii endale kui ka teistele ja vajada abi, kasutas politseinik agressiivse mehe suhtes taserit, vältimaks veelgi raskemaid vigastusi ning sündmuse eskaleerumist. "Mees taastus elektrišokist üsna pea ja me saime ta anda üle kiirabitöötajatele, kes toimetasid ta kinnisesse raviasutusse," lisas politseijaoskonna juht.

Mis on taser?

Politsei- ja piirivalveamet soetas patrullidele elektrišokirelvad ehk taserid eelmisel aastal. 
Postimees kirjutas mullu, et ameti kehtestatud elektrišokirelva standardi kohaselt peab relvadel olema kaks lasersihikut ning võimalus teha kaks lasku juhuks, kui esimese padruni nooled ohjeldatavat inimest ei taba. Iga elektrišokirelvast tehtav lask kantakse automaatselt relvas olevasse elektroonilisse logisse, kuhu läheb kirja laskude toimumisaeg ja kestus.
Samuti võimaldab politsei käsutuses olev taser erinevalt teistest elektrišokirelvadest teha sädemetesti nii, et padrunid on juba relva küljes. Sädemetest on lasueelne hoiatusega, mille puhul ründaja näeb elektrišokirelva sinist elektrisädet ning saab veel viimase võimaluse rünne lõpetada.
Seaduste kohaselt võib taserit kasutada tulirelva alternatiivina olukordades, kus inimelu on ründe tõttu ohus. Elektrišokirelvad on kasutusel ka vanglateenistuses, kus neid võib kasutada ka gaasi või nuia asemel. (Sakala) 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles