Ka alkoholivaba õlu võib sisaldada alkoholi (5)

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Parasjagu annavad tõe selgitamisse oma panuse Sakala katsealused Tarvo Madsen, Katriin Allik, Margus Haav ja Alice Lokk.
Parasjagu annavad tõe selgitamisse oma panuse Sakala katsealused Tarvo Madsen, Katriin Allik, Margus Haav ja Alice Lokk. Foto: Gerthrud Grents

Olenevalt keelest on mõnda õlut pudelil nimetatud alkoholivabaks, mõnda mittealkohoolseks. Ühel pudelil seisab alkoholi tähistuseks 0, teisel 0,0 protsenti. Tundub, et alkoholist ei tohiks niisuguses vedelikus olla haisugi. Aga on. Sakala katses osalenud alkoholivabadest õlledest enamik alkoholi siiski sisaldas.

Asi on kinni seaduses ehk kunagi kellegi väljamõeldud sõnastuses. Alkoholiseadus ütleb, et alkohoolne jook on õlu etanoolisisaldusega üle 0,5 mahuprotsendi ja muu joo­miseks mõeldud vedelik etanoolisisaldusega üle 1,2 mahuprotsendi. Seega, kui õlles leidub alkoholi kuni 0,5 protsenti, on kõik juriidiliselt korrektne, kui tootja ümardab näidu nullini ning väidab, et tegu on alkoholivaba õllega. Samast loogikast lähtudes võiks ju ka taimetoitlastele pakkuda lihavabu tooteid, milles siiski natuke liha leiduks. Aga see selleks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles