Hedvig Hansoni maja süüdanud mehe vanglakaristus jäi muutmata

Sakala
Copy
Aivar Visnap peab määratud vanglakaristuse lõpuni kandma.
Aivar Visnap peab määratud vanglakaristuse lõpuni kandma. Foto: Elmo Riig

Laulja Hedvig Hansoni maja mullu suvel põlema pannud mehe vanglakaristus jäi muutmata, sest riigikohus ei võtnud tema kaitsja kaebust arutusele. BNS annab teada, et kuna kohus advokaat Mart Sikuti kaebust ei aruta, jõustus 56-aastasele Aivar Visnapile mõrvakatse eest mõistetud kaheksa-aastane vangistus.

Süüdistuse järgi valas Visnap möödunud aasta 7. juulil tahtliku tapmise eesmärgil öisel ajal bensiiniga üle Viljandimaal Hansonile kuuluva elamu trepi ja osa seinu, olles teadlik, et too on kodus koos kahe alaealise lapsega. Samuti oli majas Hansoni tuttav. Seejärel süütas Visnap maja ning põhjustas reaalse ohu kannatanute elule, tervisele ja varale. Pärast maja süütamist summutas kannatanu tuttav leeke, kuid süüdistatav püüdis teda takistada. Tapmine jäi lõpule viimata, sest kannatanu tuttaval õnnestus osaliselt tuld kustutada ja kohale saabus päästeamet. Samuti süüdistati Visnapit korduvas vägivalla kasutamises oma elukaaslase suhtes.

Kohus leidis, et uuritud tõendid kinnitavad Visnapi süüd. Karistuse mõistmisel arvestas kohus, et mõrvakatses on Visnapi süü keskmisest suurem, sest hetkel, kui ta maja süütas, viibisid seal lisaks täiskasvanutele veel kaks last ning süüteo pani ta toime kavatsetult. Kohus kergendas karistust, sest tegu jäi katsestaadiumisse. Mõrvakatse süüdistus ei leidnud tõendamist majas viibinud kannatanu tuttava mehe suhtes.

Ühe kannatanu suhtes Visnapile esitatud süüdistus mõrvakatses kohtus tõendamist ei leidnud. Samuti ei leidnud kehalise väärkohtlemise süüdistuse puhul tõendamist see, et see oli toime pandud sõltuvussuhtes. Kehalise väärkohtlemise episoodides põhjustas süüdistatav oma käitumisega kannatanule nii füüsilist valu kui ka tervisekahjustused, mistõttu kohus leidis, et Visnapi süü ei ole väike, vaid see on vähemalt keskmine. Kannatanud süüdistatava vastu kahjunõudeid ei esitanud. 

Lõuna ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Toomas Liiva ütles, et süüdistatav pani toime ühe tõsiseima isikuvastase kuriteo ehk mõrvakatse.

"Tõendid kinnitasid ka kohtu hinnangul, et mehe eesmärk oli maja süütamisega tappa selles olnud kannatanud – naine ja tema kaks alaealist last. Maja süütamise ajal oli mees alkoholijoobes ja tõenäoliselt ei oleks ta niivõrd tõsist kuritegu kaine peaga toime pannud. Nüüd on tal ligikaudu kaheksa aastat aega, et vanglas oma teo üle järele mõelda ja alkoholisõltuvusest vabaneda," lausus Liiva.

Visnap on varem kriminaalkorras karistamata. Kriminaalasja arutati kannatanute huvides kinnisel istungil. Karistuse kandmise algust arvestatakse Visnapi kahtlustatavana kinnipidamisest möödunud aasta 7. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles