Juhtkiri. Kultuuripealinna eeslinn

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Kas teate, millega seoses on praegu Euroopas tähtsad Matera- ja Plovdivi-nimelised linnad? Ja kus need üldse asuvad? Õige vastus on see, et Matera Itaaliast ja Plovdiv Bulgaariast on tänavused Euroopa kultuuripealinnad.

Euroopa 2024. aasta kultuuripealinnaks saab Tartu. Viie aasta pärast saab seda tiitlit kanda kolm linna, Tartu on nüüd esimesena teada. Tartu kandidatuuri taga seisis ka Viljandi ja Taaralinna pea Urmas Klaas toonitas oma tänukõnedes korduvalt, et Tartu kandideeris koos Lõuna-Eesti omavalitsustega ja oluline osa tulevasest kultuuriprogrammist saab teoks just nendes. Eesti riik toetab kultuuripealinna programmi samaväärselt kohaliku omavalitsuse toetuse ja teiste finantsallikatega kuni 10 miljoni euro ulatuses. Kõlab väga hästi ja paljutõotavalt, aga tuletame igaks juhuks meelde, et lisaks Viljandile oli tulevase kultuuripealinna toetajate hulgas veel 18 omavalitsust.

2011. aastal oli Euroopa kultuuripealinn Tallinn ning ka Viljandi nimi kerkis sellega seoses paar korda taustajõudude kontekstis esile. Tõsi, küllap jäi see enamikule viljandlastest toona üldse märkamata, sest ei saa just öelda, et eriti palju kultuurseid üritusi oleks pealinnast väljapoole veerenud. Viis eesootavat aastat on nüüd piisavalt pikk aeg tegutseda, et seekord teistmoodi läheks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles