Viljandimaa naised jätavad kasutamata kutse vähiuuringutele

Sakala
Copy
Rinnavähi sõeluuring aitab avastada rinnavähi võimalikult varases staadiumis.
Rinnavähi sõeluuring aitab avastada rinnavähi võimalikult varases staadiumis. Foto: Panther Media

Haigekassa andmetel käis esimesel poolaastal emakakaelavähi sõeluuringul ainult alla veerandi sihtrühmast ja rinnavähi sõeluuringul 28,1 protsenti sihtrühmast. Maakondadest oli sõeluuringute hõlmatus kõige väiksem Viljandimaal. Rinnavähi sõeluuringule jõudis Viljandimaa sihtrühma naistest vaid 2,1 protsenti.

"Endiselt on palju neid, kes ei käi tasuta uuringutel, kuigi on saanud sõeluuringu kutse ja võimaluse oma tervist kontrollida. Paraku jõuavad paljud arsti juurde alles siis, kui on juba liiga hilja ja arstid ei suuda enam aidata," tõdes vähi ennetusega tegelev haigekassa esmatasandi teenuste peaspetsialist Made Bambus.

Kuigi vähielulemus on viimastel aastatel Eestis paranenud, ei kasuta endiselt väga paljud inimesed võimalust kontrollida oma tervist ja osaleda vähi sõeluuringul. Esimesel poolaastal tasus haigekassa ligi 32 000 inimese pahaloomulise kasvaja ravi eest 63,7 miljonit eurot.

Erinevaid vähiravimeid rahastas haigekassa ligi 25 miljoni euro eest, retseptiravimeid sai 13 000 patsienti ja haiglaravimeid ligi 5000 inimest.

"Kui aasta alguses lisandus haigekassa kompenseeritavate ravimite nimekirja mitmesaja inimese raviks kuus uut vähiravimit, siis 1. aprillist ja 1. juulist laienes see valik veelgi," kinnitas haigekassa ravimiekspert Kärt Veliste pressiteate vahendusel.

Käesoleva aasta teisest kvartalist on haigekassa soodustusega kättesaadavad kaks uut vähiravimit: midostauriin (Rydapt) ja osimertiniib (Tagrisso) ning laienes imatiniibi näidustus.
"Tänu nendele ravimitele on paranenud ravivõimalused esimest korda diagnoositud ägeda müeloidleukeemiaga patsientidel, samuti kaugelearenenud kindla geenimutatsiooniga kopsuvähiga patsientidel ning teatud tüüpi hematoloogiliste kasvajatega patsientidel," rääkis Veliste, kelle sõnul on ravimid abiks paarikümnele patsiendile ning eeldatav lisakulu haigekassa eelarvele on umbes 600 000 eurot.

Samuti saavad arstid juulist suuremale arvule patsientidele välja kirjutada eesnäärme kasvaja ja lümfisüsteemi kasvaja ravimit.

"Järgmistel aastatel saab lisandunud ravimitest kasu rohkem kui 270 patsienti aastas, muudatusega kaasneb haigekassa eelarvele lisakulu kuni neli miljonit eurot aastas," ütles Veliste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles