Juhtkiri. Mille järele lõhnab palk?

Sakala
Copy

Õpetajaametit tutvustav sihtasutus Innove andis hiljuti teada, et õpetajaameti populaarsus kasvas aastaga neljandiku võrra. Nimelt näitab Tallinna ja Tartu ülikoolidesse esitatud sisseastumisavalduste arv märgatavalt suurenenud huvi õpetajaks õppimise vastu. Innove on rahul, et üha rohkem mõistetakse, et tänapäeva õpetajaamet on mitmekülgne ja võimalusterohke ning õpetaja on positiivne suunanäitaja ja inspireerija.

Kõik pole aga sugugi nii roosiline, sest sel nädalal andsid õpetajate esindajad mõista, et kaugel ei pruugi olla pedagoogide streik, kui palk ei tõuse. Nimelt teatas valitsus juba kevadel, et riigiametnike, sealhulgas õpetajate palgad külmutatakse neljaks aastaks. Haridusministeerium on lubanud küll õpetajate palgatõusu eest võidelda, aga selle võitluse õnnestumiseks peab seni loodetuga võrreldes selges miinuses liikunud riigieelarve paranema. Kuskilt peab tulema lisaraha.

Kui kolmapäeva hommik tõi esimese streigivihje, siis pärastlõuna pakkus justkui esimese lahenduse palgatõusuks. Rahandusminister Martin Helme teatas oma Facebooki lehel, et alkoholiaktsiisi laekumine kasvas juulis möödunud aastaga võrreldes 40 protsenti ja kange alkoholi puhul on kasv olnud lausa 174 protsenti ehk ligi kaks korda. Niisiis on rahavood taastunud. Küllap minister teab, mis tema halduses olevas ministeeriumis toimub, ja kuigi selle põhjal ei saa teha pikaajalisi prognoose, on esimene indikaator olemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles