5000 aastat vana trend

Merit Männi
Copy
Enese augustamise ja rõngastega ehtimise komme on tuhandeid aastaid vana. See Etioopias Omo orus elava Omi hõimu liige elab iidsete tavade järgi ning eri kehaosades olevad rõngad näitavad tema positsiooni.
Enese augustamise ja rõngastega ehtimise komme on tuhandeid aastaid vana. See Etioopias Omo orus elava Omi hõimu liige elab iidsete tavade järgi ning eri kehaosades olevad rõngad näitavad tema positsiooni. Foto: Dale R Morris/Caters News Agency

Sooja ilmaga näeb rannas välkuvates paljastes nabades üha rohkem päiksekiirtes veiklevaid rõngaid ja nii mõnigi iluihaleja sätib end ilusalongi järjekorda, et endalegi naba- või mõni muu ilurõngas lasta panna. Ei takista seegi vanarahva uskumus, et juuli on mädakuu nagu augustki – haavad ei parane ära, vaid kipuvad pahaks minema.

Kuigi keha augustamise ajalooline taust on segane ja akadeemilise materjali puuduse tõttu täis populariseeritud teavet, on siiski olemas küllaldaselt tõendeid selle kohta, et eri viisidel on augustamist praktiseerinud mõlema soo esindajad üle maailma ja juba antiikajast saati.

Kõrvarõngad ja ninaneedid on eriti laialdaselt levinud ja neid on mainitud nii ürikutes kui ka leitud hauapanustes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles