Mulgi valla käruvargaid ei peatanud ka autorehvi sihitud lask (4)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Ka hoiatuslask ei peatanud vargaid ning politseinikel tuli põgenev Mazda teelt välja suruda.
Ka hoiatuslask ei peatanud vargaid ning politseinikel tuli põgenev Mazda teelt välja suruda. Foto: Lõuna prefektuur

«See on küll hea uudis. See on väga hea uudis,» rõõmustas Mõisaküla linnapea ja Mulgi abivallavanem Ervin Tamberg teate peale, et enam kui kuu aega Mõisaküla ja mitme Mulgi valla piiriäärse küla elanikke hirmu all hoidnud vargad on tabatud.

Juuni algusest saadik mitmes Mulgi valla asulas tegutsenud vargad on praeguse info kohaselt Läti noorukid, kel vanust 15, 16 ja 19 aastat. Kolmekesi tulid nad ööl vastu esmaspäeva taas retkele ning sihtkohaks olid nad valinud Karksi-Nuia. Seekord oskasid Eesti ja Läti politseinikud neid aga oodata, sest ühise tegevuse ja info korjamise tulemusena oli arvata, et just nädala esimestel tundidel tulevad vargad taas noosi püüdma.

Rohkem kui 20 politseinikku

«Seega käivitas politsei mahuka operatsiooni, millesse kohalike korrakaitsjate kõrval kaasati kiirreageerijad. Piiriäärseid Lätti suunduvaid teid katsid politseipatrullid ning valmisolekus olid jäljekoerad,» kirjeldas Viljandi politseijaoskonna juht Margus Sass kinnipidamist. Selles osales kümneid patrulle, kokku oli tegevuses enam kui 20 politseinikku.

Arvatavad vargad tulid ega osanud aimata, et on politseinike kindla järelevalve all. Karksi-Nuias alustasid nad tegevust öösel kella 3 paiku nagu mitmel korral varemgi. Esmalt näppasid aiakärud ja siis mitmest kõrvalhoonest esemeid.

«Plaanisime kinnipidamise viia läbi ajal, mil tõendid ­uute vargusepisoodide kohta on kinnitust leidnud ning mehed ühes varastatuga sündmuskohalt lahkumas,» rääkis politseijuht. Kuid kiirelt tuli operatsioon ümber mängida, sest varaste tegevus jäi silma tähelepanelikele kohalikele, kes ootamatult sekkusid.

Kõrvalisi inimesi märgates jätsid mehed aiakärusse pandud asjad sinnapaika ning põgenesid sündmuskohalt sõiduautoga Mazda. Karksi-Nuias olevad patrullid järgnesid sellele.

Penuja–Lilli teele seati põgenejatele tõkkeks politseibuss. Sellele sõitis Mazda riivamisi külge ning põgenes edasi. Üks politseinikest kasutas Mazda sundpeatamiseks teenistusrelva, tehes ühe lasu selle rehvi suunas, kuid selle peale auto ei peatunud.

Põgenikke tulid piirama teisedki lähikonnas olevad patrullid. Nad sõitsid Mazdale vastu ning ühel neist õnnestus põgenev sõiduk teelt välja rammida ja peatuma sundida. Sündmuskohal peeti kinni kolm Läti kodakondsusega noormeest. Neid on alust kahtlustada viimastel kuudel piiriäärsetel aladel toimepandud vargustes.

Politsei andmetel on noorukite arvel vähemalt 16 vargust. Juuni keskpaigas ja juuli alguses oli noormeeste sihtmärk Mõisaküla, kus nad käisid paari nädala jooksul vähemalt neli korda.

Päris juuli algul olid vargad seal lähedal sissekukkumisele, kui nad olid varastanud ühest aiast kriuksuva käru ning sellega läbi väikse linna kõndisid. Üks kummalise heli peale ärganud linlane läks aknale uurima, mis hääl see on, ning nägi kahtlasi mehi kraami täis kärudega linna piiri poole kõndimas. Algas tagaajamine, aga noorukid jätsid varastatud asjad linnaserva maha ning põgenesid Lätti. Äpardunud käik varaste tegevust ei lõpetanud ning politsei pidi eelmisel nädalal nentima, et varguslaine jätkub.

Mõisaküla linnapea Ervin Tamberg tunnistas, et varaste tõttu on linna mõnesajal elanikul tekkinud suur hirm oma vara pärast ning muruniidukeid hoiti lausa magamistoas. «See, kui nad nüüd on tabatud, on väga hea uudis,» sõnas Tamberg. «Kõigil on kindlasti palju rahulikum.»

Noorukid on Viljandi arestimajas

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Lily Sandeli sõnul esitas prokuratuur eile Tartu maakohtule taotlused kahtlustatavate vahistamiseks.

«Noormehi kahtlustatakse süstemaatilistes sissetungimistega vargustes. Et ära hoida edasiste kuritegude toimepanemist ja menetlusest kõrvale hoidmist, taotleme kohtult kahtlustatavate vahi alla võtmist,» ütles Sandel.

Viljandi politseijaoskonna juht Margus Sass tänas kohalikke, kes olid politseile jaganud varguste kohta käivat infot ning edastanud muid tähelepanekuid piirkonnas liikuvate kahtlaste isikute ja sõidukite kohta. «Infokilde kokku seades jõudsime vargusi toime pannud isikute tuvastamisele samm-sammult aina lähemale, analüüsisime nende tegutsemismustrit, selgitasime välja ajad ja kohad, kus on suurem võimalus neid teolt tabada, ning see koostöö kohalike ja naaberriigi politseiga kandis nüüd ka vilja,» rääkis ta.

Sass toonitas, et kuigi varguses kahtlustatavad mehed on tabatud, ei tohi kohalikud siiski valvsust kaotada. «Mitmel juhul olid tööriistad ja muud esemed lihtsasti kättesaadavad, olgugi et maakond elas teadmises, et vargad on liikvel. Lukustatud uksed, väärtuslikumate esemete märgistamine ning võimaluse korral valveseadmete paigaldamine on vaid mõned oma vara kaitsmise võimalused,» lausus politseijuht.

Miks käruvargad?

Alates juuni algusest Viljandimaa lõunaosas, eeskätt Läti piiri äärde jäävatel aladel tegutsenud vargad on pälvinud nii ajakirjanduses kui politseinike seas käruvaraste nimetuse, sest paljusid varguseid seob asjaolu, et varastatud kraami liigutamiseks kasutasid vargad aiakärusid, mille nad samuti varastasid.

Varastatud kraamist moodustasid kärud aga tühise osa. Peamiselt jahtisid vargad tööriistu ja erinevaid masinaid, mida oli võimalik üksi või kahekesi ära viia. Politseinike eelmise nädala hinnangul olid vargad tekitanud Mulgi vallas kümnete tuhandete eurode eest kahju.

Käruvaraste esimene sissekukkumine oli 1. juulil, kui nad varastatud, aga kriuksuva käru tõttu Mõisakülas kohalikele elanikele vahele jäid. Toona põgenesid nad kärusid ja varastatud kraami maha jättes Lätti.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles