Viljandisse ja Heimtalisse tulevad dokumentaalfilmid üle maailma

Alice Lokk
, reporter
Copy
Kondase keskuses linastuv kunstifilm "Vee peal kõndides" räägib loo suurtest loojatest Boterost ja Christost.
Kondase keskuses linastuv kunstifilm "Vee peal kõndides" räägib loo suurtest loojatest Boterost ja Christost. Foto: Kaader filmist

33. Pärnu dokumentaalfilmide festivali parimad linateosed jõuavad kahel päeval ka Viljandisse ja Heimtalisse.

Festivali programmijuht Vaiko Edur ütles, et dokumentaalfilmide festival toob vaatajateni elulisi lugusid pea kõikidelt kontinentidelt. "Filmid kutsuvad kaasa elama lapsakrobaatidele Etioopias, naiskõrilauljatele Tuvas ja põdrakasvatajatele nii Siberis kui Lapimaal. Saame osa pereelu rõõmudest ja muredest ja kõnnime üksildasi radu nendega, kes jäetud omapäi, kes otsivad seltsi."

Viljandisse ja Heimtalisse jõuab valikkava parematest Pärnus linastunud filmidest. "Kavast leiab portreid suurtest kunstnikest Boterost ja Christost, kes on oma loomingu tiivul maailmale ringi peale teinud, aga ka muusika- ja portreefilme."

Edur ütles, et festivali alustatakse lastefilmidega. Näiteks film "Sa oled mu sõber" räägib loo väikesest poisist, kes peab koos vanematega Hollandise kolides hakkama saama ees seisvate raskustega.

Edur toob soovitusena välja filmi "Summa." "Olulise sõnumi ja parima kunstilise saavutuse eest auhinna võitnud Andrei Kutsila "Summa" räägib sellest, kuidas üks noor naiskunstnik oma elu mõtet otsides jõuab eaka poola kunstniku Andrzej Strumiùùo juurde, kes veedab vanaduspäevi vaikses külas kesk maagilist loodust," rääkis Edur.

Edur märkis, et kuna Viljandi on ka folgipealinn, tasub vaatama minna ka prantslanna Marie-Pascale Dubé dokumentaal-poeetilist autoportreed "Süvalaul". "See peegeldab aga noore naise teekonda inuittide juurde, kus ta leiab intiimse kooskõla maailma kõige põhjapoolseima rahvaga tänu nende traditsioonilisele kõrilaulule," selgitas Edur.

Kokku linastub Viljandis ja Heimtalis kahe päeva jooksul üheksa filmi. Kõik filmid on eesti keelsete subtiitritega. Kondasesse pääseb muuseumipiletiga, Heimtali rahvamajas on kõik seansid tasuta.

Lennarti Meri ideest 1987. aastal sündinud Pärnu rahvusvaheline dokumentaal- ja teadusfilmide festival on Baltimaade vanim filmipidu, mis 2019. aastal leiab aset 33. korda. Filmilavastaja Mark Soosaare eestvedamisel korraldatava festivali üheks peateemaks on olnud algusest peale põlisrahvaste ja nende kultuuride ellujäämine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles