Jaanilaupäev ei jäänud vihmata

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Ka sel jaanilaupäeval võis mõnda kohta eksida vihmapilv. Pilt on illustratiivne.
Ka sel jaanilaupäeval võis mõnda kohta eksida vihmapilv. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuigi Viljandis ja peaaegu kogu Eestis möödus 23. juuni kuivalt, jätkus siiski 1990. aastast püsinud vihmaneedus.

Sakala palvel on praeguse keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakond arhiiviandmetest järele uurinud, et 23. juunil on Eestis vihma sadanud 1990. aastast. Vahel on kallanud kõikjal ja ohtralt, vahel on tulnud vaid mõni piisk mõnes üksikus paigas. Märk sai kirja ka tänavu.

Ilmavaatluste osakonna spetsialist-meteoroloog Kairi Vint ütles, et sedapuhku oli 23. juuni Eestis valdavalt sademeteta, aga hommikul kella kaheksa ajal näitas Pärnumaal asuv Koodu mõõtejaam 0,1 millimeetri jagu sademeid.

Lisaks seisis ilmateenistuse veebilehel, et 23. juunil kella 18 ajal sadas Jõhvi kandis. 

Ilmavaatluste osakonna juhataja Miina Krabbi uuris asja ja ütles, et Jõhvi sademed võivad olla kas viga või oli tegemist olukorraga, kus sadas nii-öelda paar piiska. 

«Piisavalt, et nähtavusandur reageeriks, aga liiga vähe, et sadememõõtja ära suudaks mõõta,» lausus ta. «Jõhvi jaama kaamerapildi põhjal tundus siis ilus ilm olevat, aga kuna pildil otse üles ei näe, ei saa välistada, et seal pilve polnud.»

Ühtlasi vaatas Krabbi järele, milliseid pilte pilvedes salvestas ilmateenistuse radar ja mida näitasid maanteeameti ilmajaamad.

«Kes otsib, see leiab,» tähendas ta. «Vihma tuli 23. juunil kella 16.20 paiku ka Rakvere lähedal Haljalas ja kella 16.50 ajal Kohtla-Järvel. Maantee oli märg ning radari andmeil olid samas kohas pilved.»

Õhutemperatuur tõusis läinud jaanilaupäeval kõige kõrgemale Viljandis, kus keskpäeva paiku oli sooja 23,5 kraadi. Kõige nigelamaks jäi maksimaalne õhutemperatuur Pakri jaamas, kus see küündis 18,5 kraadini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles