Odavaima jõulusöögi jahil Viljandis

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: konkurentsiamet

«Sakala» tegi tiiru Viljandi üheksas toidupoes, vaatamaks, millisest saab jõulupeoks hädavajaliku toidukraami kätte kõige väiksema raha eest.

Valisime üheksa jõulusöögiks vajalikku toiduainet ning otsisime igast kauplusest välja selle tooterühma soodsaima pakkumise. Arvestasime ainult neid kaupu, mis olid poeskäigu ajal müügiletil. Kui kaubast andis märku ainult hinnasilt, kuid toodet riiulil polnud, siis me seda arvesse ei võtnud. Samuti eirasime kliendikaardi pakkumisi.

Et tootjad pakuvad kaupu eri suurusega pakendites, kajastuvad tabelis kaupade kilo- või liitrihinnad.

Valikust jätsime välja kartuli, sest eeldatavasti on kõige hinnatundlikumal ostjal kartul niikuinii talveks varutud ja ta ei hangi seda kalli kilohinnaga.

Esialgu oli vaadeldavate kaupade nimistus ka marineeritud kõrvits, kuid lõpuks otsustasime, et selle kilohinna avaldamine oleks mõnevõrra eksitav. Nimelt on see arvutatud purgis oleva kõrvitsa netokoguse pealt ja seega ei toimi loogika, et kui pooleliitrise purgi hind on sildil näiteks 1 euro, siis kilohind on 2 eurot, sest kõrvitsat võib purgis olla kõigest 350 grammi.

Hinnavahe veidi üle kahe euro

Hinnavaatlus näitas, et otsitavad kaubad saime kõige väiksema rahaga Maksimarketist, kus kogusumma tuli 17 eurot 76 senti. Ka teisele kohale jäänud Meie ketti kuuluvas Leola kaupluses jäi koguhind alla 18 euro: 17 eurot 92 senti.

Kõige kallim tuli ostukorv Koidu A&O poes: seal jäi see üheksa senti allapoole 20 euro piiri. Odavaima ja kalleima korvi vahe oli seega 2 eurot 15 senti.

Huvitaval kombel kuuluvad nimetatud kauplused ühele omanikule, kuid kallim tuli korv selles, mis peaks olema odavkauplus. Kui vaadata hindu lähemalt, selgub kummatigi, et hinnavahe tekib paarilt kaubalt, millel suuremas poes oli ekstra sooduspakkumine. Kalliduse poolest teisele kohale jäi Selver, mille ostukorvi hind tuli 19 eurot 67 senti.

Kuidas maitseb kõige odavam toode?

Kui mandariinide, leiva või praekapsa hinna võrdlemine polnud eriline kunsttükk, siis ahjuprae puhul läks rehkendus keeruliseks. Nimelt pole säästupoodides lahtise liha müügi lette ning seal saab hindamiseks võtta pakendatud kauba. Väikse valikuga poes võib selleks sattuda eelmaitsestatud liha, mis on lihtsast kaalukaubast mõistagi kallim.

Otsustasime muide võtta vaatluse alla ainult need tooted, mille nimes on sõna «praad», sest muidu oleks valik läinud väga segaseks.

Kui kaubavalikut hinnata, siis kõige rikkalikumalt pakuti kauplustes verivorste ja piparkooke. Suure valikuga poodides oli mõlemas rühmas esindatud vähemalt 15 toodet.

Ka glögisid ja hõõgveine oli ohtralt, ent praekapsa ja kõrvitsa puhul sai valida kahe firma, Salvesti ja Felixi toodangu vahel. Peaaegu kõigis valitud tooterühmades teevad kauplused ka sooduspakkumisi.

Kõige odavamate kaupade puhul võib muidugi vaielda, kas märgitud hinna eest saab ikka seda, mida nimi lubab. Näiteks odavaim piparkoogi nime kandev toode on Läti päritolu Selga, mis näeb välja nagu tavaline ruudukujuline küpsis, aga koostises olevad aineid annavad sellele veidi piparkoogimaitset.

Mitu kolleegi nimetas seda päris heaks küpsiseks, aga piparkook see nende meelest küll ei olnud. Niisugused odavad tooted ongi piparkoogilaadsed küpsised ja klassikalisest piparkoogitaignast ise valmistatud maiustusega pole neil mingit pistmist.

Sama lugu on kaljaga. Meie hinnavaatluse alla jäid nii magustatud kaljajoogid kui naturaalne kääritatud kali. Nii pärinebki kõige odavam kaljaliiter Maxima omatoodangu Optima pudelist. Seegi on pigem kalja laadi toode, mis maksab mitu korda vähem kui odavaim kääritatud kali.

Proovisime ka kõige odavamat Comarketis müüdud Rannarootsi suitsupekiga verivorsti. Erinevalt odavaimatest piparkookidest või kaljajoogist oli verivorst oma nime väärt. «Tangud olid ehk veidi kõvad, kuid see ei häirinud,» hindas üks maitsja.

Hinnad muutuvad poodides kiirelt

Loomulikult ei pretendeeri jõulutoodete hinnavaatlus mingile ülimale tõele, sest vaevalt ostab keegi igast rühmast just kõige odavama toote. Vähem või rohkem mõjutavad valikut ka maitse-eelistused ning see, kui suurele seltskonnale kavatsetakse laud katta. Odavaim kilohind käib tihtipeale kõige suurema koguse juurde ning üksikule inimesele tähendab see hoopis teist kulutust kui suurele perekonnale.

Tõsi on seegi, et meie kauplustes muutuvad hinnad kiirelt ja selle loo lugemise ajal võivad olla juba uued sooduspakkumised. Allpool olevas tabelis kajastuvad selle nädala kolmapäeva hinnad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles