Loodusesõbrad võtavad ette maratonvaatluse

Sakala
Copy
Loodusvaatlus
Loodusvaatlus Foto: Elmo Riig

Tartu ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed kutsuvad kõiki huvilisi osalema 14. ja 15. juunil üle-eestilisel loodusvaatluste maratonil. Vaatluskohad on ette antud, Viljandimaal on see Tipu külas.

Tartu ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia harrastusteaduse peaekspert Veljo Runnel ütles pressiteate vahendusel, et osalema on oodatud nii kogenud kui algajad loodushuvilised.

«Looduse vaatlemine ja sellest teada andmine on üks võimalus, kuidas igaüks saab loodust hoida,» märkist ta. «Kes tunneb, et omal käel ei oska looduse vaatlemisega algust teha, need on oodatud juhendatud retkedele.»

Üle Eesti on haaratud 24 vaatlusala, kavas on enam kui 40 juhendatud vaatlusretke, mille käigus saavad osalejad tuttavamaks taimede, lindude, putukate ja teiste eluvormidega. Vaatlusretki juhendavad kogenud loodusetundjad Tallinnas, Tartus, Harmis, Kuusikul, Sagadis, Räpinas, Värskas, Soomaal, Endla ja Pähni looduskaitsealal, Pühajärve looduspargis, Karula rahvuspargis ja Muhumaal.

Viljandimaa vaatlusala staap asub Tipu looduskoolis. Vaatlus kestab 24 tundi, reede keskpäevast laupäeva keskpäevani.

Reedel kell 12 avatakse Tipu vaatluspunkt ja uuritakse sealse tiigi vee-elustikku, kell 15 algab metsaretk Pääsma laande ja kell 20 retk Pauna kultuuriloolisel matkarajal. Laupäeval kella 10–12 on kavas botaaniline retk Pauna kultuuriloolisel matkarajal.

Loodusvaatluste maraton kasutab rahvusvaheliselt tuntud vaatlusvormi BioBlitz, mis näeb ette, et vaatlusi tehakse varem kindlaks määratud aladel kindlal ajavahemikul, tavaliselt 24 tunni jooksul. Vaatlusi saab sisestada nutitelefoni või hiljem arvuti abil interneti teel edastada.

Maratoni tulemusi saab reaalajas jälgida Elurikkuse portaalis. Kõigi vaatluste sisestajate vahel loositakse välja auhindu.

Vaatlusmaratoni peakorraldaja on Tartu ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed, kaaskorraldajad keskkonnaameti looduskeskused, Eesti looduseuurijate selts ja portaal Linnuvaatleja. Eelmisel aastal korraldati seda vaatlust esimest korda, vaatlusi tehti 16 punktis üle Eesti ning ööpäeva jooksul registreeriti ligikaudu 2300 vaatlust.

Loodusvaatluste maratoni koduleht on www.loodusfestival.ee/lvm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles