Tarmo Loodus: IRL eiras ootusi

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Loodus
Tarmo Loodus Foto: Elmo Riig / Sakala

Elamislubade ärist raputatud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) volikogu otsustas läinud laupäeval siseminister Ken-Marti Vaheri ja majandusminister Juhan Partsi ametisse jätta.

Endise siseministri ja praeguse Viljandi linnavolikogu esimehe Tarmo Looduse arvates käitus erakond vastupidi sellele, mida suurem osa avalikkusest oli oodanud.

Tarmo Loodus, milliste tunnetega laupäeval volikogu koosolekult koju tagasi tulite?

Tunded olid kahetised. Ühelt poolt oli hea tõdeda, et lõpuks osalised kuulavad teineteist. Seda tunnet pole juba ammu olnud.

Samas tulnuks Ken-Marti Vaheril juhtunu pärast minu arvates siiski poliitiline vastutus võtta. Paraku otsustas ta teisiti ja volikogu enamus andis talle selleks õiguse.

Mis puudutab Juhan Partsi, siis tema suhtes olin teist meelt. Tema vastused olid selged ja hajutasid kahtlused.

Nüüd peaks teemal justkui joon all olema. Millist tulevikku erakonnale ennustate?

Kindlasti leidub inimesi, kes äsjase otsusega rahule ei jää ning parteist lahkuvad. Samuti on neid, kelle arvates tuleb eetika, moraali, aususe ja läbipaistvuse teema eelseisval erakonna suurkogul uuesti üles tõsta. Eks siin ole eri seisukohti, mida igaüks hindab oma positsioonilt.

Minu sisetunne ütleb, et volikogu otsus ei olnud see, mida eesti rahvas ootas. See tähendab erakonnale üsna keerulisi aegu.

Mart Laar on öelnud, et viimasel ajal torkavad IRLis silma need, kes kipuvad kaklema.

Jah, eks äsjase elamislubade teema kontekstis olnud ka mina kaklejate leeris. Tahtsime näha selget vastutust ega uskunud, et omavahel tihedalt suhtlevas sõpruskonnas ei teata, millise äriga keegi tegeleb.

Keda ennustate järgmiseks IRLi esimeheks?

Vaat see on hea küsimus! Olukord on praegu väga kummaline: poolteist kuud enne suurkogu on uue esimehe teemal täielik vaikus. See on müstika, sest tegelikult oleks sellekohasteks debattideks viimane aeg.
Mina pean üheks tõsiseltvõetavamaks kandidaadiks Marko Mihkelsoni, kes esines ka volikogus väga selgete seisukohavõttudega. Samuti võib saada tugev kandidaat Jaak Aaviksoost.

Kuivõrd esimehe valimisel hakkab järjekordselt kampsuniteks ja pintsakuteks liigitamine ja liigitumine?

Ken-Marti Vaherit puudutanud hääletus volikogus näitas üldised jõujooned ära. Nii et tõenäoliselt saab erakonna esimeheks inimene, keda toetab endise Res Publica tiib.

Miks on Res Publica ja Isamaaliidu sulandumine võtnud nii kaua aega? Erakonnad on Eestis varemgi ühinenud, aga mitte kunagi pole sellest tekkinud samasugust sisemist vastandumist.

Jah, Isamaaliit on ühinenud mitu korda ning peaks olema üsna kogenud. Küllap on praegusel juhul tegu erinevate poliitiliste kultuuridega. Meie, endised isamaalased ehk niinimetatud kampsunid, oleme võib-olla tõesti vanamoodsad ja tähtsustame põikpäiselt teatud väärtusi. Noored näevad asju teisiti.

Ilmselt on probleem ka selles, et erakonna juhtorganid pole parema sulandumise nimel piisavalt vaeva näinud. Pigem on lastud vastandumisel võimenduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles