Kolm mängu viivad Viljandi sadade miljonite inimeste teleritesse

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Aasta pärast mängivad Viljandis Euroopa parimad noored jalgpallurid ja telepilt sellest jõuab sadade miljonite vaatajateni.
Aasta pärast mängivad Viljandis Euroopa parimad noored jalgpallurid ja telepilt sellest jõuab sadade miljonite vaatajateni. Foto: Marko Saarm

Viljandist peaks saama üks linn, kus järgmise aasta mais ja juunis peetakse jalgpallimänge, mis teleri vahendusel jõuavad sadade miljonite inimesteni. Nimelt näeb Eesti jalgpalli liit Viljandi staadioni ühe paigana, kus peetakse tuleval aastal Euroopa meistrivõistlused alla 17-aastastele jalgpalluritele.

Plaani järgi peaks järgmise aasta 23.-27. maini Viljandi võõrustama kolme finaalturniiri mängu, selleks tuleb aga kohendada siinset staadioni. Neljapäeval kohtusid Viljandi linnajuhid raekojas jalgpalliliidu esindajatega, kes käisid tutvustamas plaane 2020. aastal Eestis tuleva Euroopa U-17 jalgpallimeistrivõistluste korraldamiseks. Jalgpalliliidu praeguste plaanide kohaselt nähakse turniiri lõunakeskuse mängude paikadena Tartu Tamme, Võru spordikeskuse, Otepää Tehvandi ja Viljandi staadioni.

Finaalturniiri korraldamisele, mänguväljakutele ja selle taristule on Euroopa jalgpalliliit UEFA seadnud väga ranged tingimused. Neljapäevasel kohtumisel arutatigi, mida tuleks Viljandis veel teha, et linnastaadion oleks tuleval aastal finaalturniiri mängudeks valmis.

Staadionimaja tuleb ümber ehitada

"Üsna kiires korras peame saatma jalgpalliliitu oma staadionimaja planeeringu ning sealsed insenerid hakkavad nuputama, kuidas ehitada riietusruume selliselt ümber, et need vastaksid rahvusvahelistele nõuetele," selgitas Viljandi Spordikeskuse juht Mati Jürisson. Kindlasti tuleb vähendada sel aastal staadionimuru koormust ning seega saab vaid Tuleviku esindusmeeskond algaval hooajal oma kodumänge murul pidada, duubelmeeskonnad peavad leppima kunstmuruga.

Staadionimaja tuleb suve jooksul vastavalt jalgpalliliidust tulnud õpetustele ümber ehitada ning 21. septembriks on siia kavandatud finaalturniiri testmäng, kus kohtuvad omavahel Eesti ja Sloveenia alla 17-aastaste poiste esindused.

Alla 17-aastaste noormeeste jalgpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniirist tuleb läbi aegade suurim rahvusvaheline tiitlivõistlus Eesti pinnal. Seda seetõttu, et tavapärase kaheksa riigi asemel osaleb turniiril koos võõrustajatega 16 riigi koondis. Kui Eesti koondis on esindatud EM-il korraldajana, siis ülejäänud 15 osalevat riiki selguvad valikturniiride lõppedes järgmiseks kevadeks.

Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri mängude korraldamiseks on välja valitud kaheksa staadioni. Turniiri direktori Kadri Jägeli sõnul kuuluvad põhjakeskusse Lilleküla, Kadrioru, Rakvere ja Haapsalu staadion ning lõunakeskusesse Tartu Tamme, Võru, Otepää ning Viljandi staadion.

UEFA on staadionid üle vaadanud ja kinnitanud, aga lõplik otsus selgub pärast seda, kui omavalitsused on andnud nõusoleku nende staadionide kasutamiseks.

Suur telehuvi üle Euroopa

Treeninguväljakutena leiavad rakendust veel mitme teise valla ja linna territooriumil paiknevad staadionid. Ühtekokku on turniiri korraldamisega seotud 13 Eesti omavalitsust.

Nagu 2012. aastal Eestis korraldatud alla 19-aastaste noormeeste EM-i finaalturniiri ajal toodab telekanal Eurosport vähemalt 14-st järgmise aasta suurturniiri mängust rahvusvahelist telepilti. See jõuab sajas riigis ligikaudu kümne miljoni jalgpallihuvilise televaatajani. Eurospordi kõrval kannavad mänge üle ka paljude riikide telekanalid ning Eesti televaatajateni jõuab see rahvusringhäälingu kaudu.

EM-i finaalturniir algab järgmise aasta 21. mail ja kulmineerub finaalmänguga 6. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles