Mesilaste kaitsmiseks vaadati üle putukamürkide kasutustingimused

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fastac 50 on laia toimespektriga, pika järelmõjuga kontaktne insektitsiid põllu-, aia-, kasvuhoone- ja laokahjurite tõrjeks. Pärast pritsimist tungib Fastac taimi katvasse vahakihti, toimides sellisel viisil ka söötemürgina.
Fastac 50 on laia toimespektriga, pika järelmõjuga kontaktne insektitsiid põllu-, aia-, kasvuhoone- ja laokahjurite tõrjeks. Pärast pritsimist tungib Fastac taimi katvasse vahakihti, toimides sellisel viisil ka söötemürgina. Foto: Lauri Alver

Põllumajandusamet vaatas üle kõik Eesti turul olevad putukatõrjevahendid. Selle tulemusena täiendati 25 taimekaitsevahendi infolehte, millel kasutatud mõisted ei olnud üheselt arusaadavad. 16 tootel täpsustati võimalikud erandid kasutamisel.

Põllumajandusamet annab pressiteate vahendusel teada, et mitmetimõistetavuse vältimiseks on nüüdseks varasem piirang "Mesilaste ja teiste tolmeldajate putukate kaitsmiseks mitte kasutada mesilaste aktiivse lendlemise ajal" asendatud konkreetsema kellaajalise vahemikuga 22–5. Öise pritsimise eesmärk on vähendada tolmeldajate võimalikku kokkupuudet taimekaitsevahendiga näiteks teraviljapõllust ülelendamisel või taimekaitsevahendi triivil. Lisaks kellaajalistele piirangutele ühtlustati ohulausete sõnastust ning täpsustati erandid.

Tolmeldajate heaolu on kogu maailmas väga suure tähelepanu all ja sarnast praktikat järgivad ka teised Euroopa Liidu riigid. Näiteks on seatud insektitsiidide pritsimisele kellaajalised piirangud Lätis, Soomes ja Norras. Taanis võib mesilastele või teistele tolmeldajatele ohtlikke aineid pritsida vaid päikeseloojangust päikesetõusuni. Iga taimekaitsevahendi kasutustingimused sõltuvad konkreetse toote riskihindamisest. Kui hindamisel leitakse, et esineb oht mesilastele ja teistele tolmeldajatele, lisatakse taimekaitsevahendi klassifikatsiooni ohulause, milles on täpsustavad ettevaatusabinõud taimekaitsevahendi kasutamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles