Helir-Valdor Seeder valiti riigikogu aseesimeheks

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Pildil Helir-Valdor Seeder.
Pildil Helir-Valdor Seeder. Foto: Elmo Riig

14. riigikogu valis tänasel avaistungil oma esimeheks Henn Põlluaasa ning aseesimeesteks Viljandimaa saadiku Helir-Valdor Seedri ja Siim Kallase. 

Riigikogu pressiteenistuse teatel avas esimese istungi president Kersti Kaljulaid, kes esines kõnega.

Kaljulaid esitas oma soovitused uuele riigikogu koosseisule. "Hoidkem tehtut ja rääkigem ausalt, mida edasi paremini teha – ehitades, mitte lammutades! Tunnustame oma edu e-riigina! Oleme uhked oma rolli üle Euroopa Liidus ja NATO-s – mitte lihtsalt liikmena, vaid asjaliku ja kohusetundliku kaasarääkijana. Tunnustame ja täname kõiki neid Eesti poliitikuid, tänu kellele oleme nii kaugele jõudnud. Aga räägime ausalt ka sellest, kuidas ühiskonna toimimist parandada," ütles president.

"Täna alustab tööd 14. riigikogu koosseis. Kõik siia jõudnud on siin demokraatlike protsesside tulemusena. Eesti demokraatia toimib. Siiski peame mõtlema, miks on nii, et kuu pärast valimisi tunneb suur osa inimesi, nagu oleks midagi meie ühiskonnas katki tehtud. Mingid justkui kokkulepitud piirid ei kehti enam. Ja küsimus ei ole maailmavaatelistes seisukohtades, vaid tihtipeale elementaarses viisakuses ja lugupidamises. Lugupidamises üksteise ja kogu meie rahva vastu," märkis Kaljulaid.

Seejärel andsid riigikogu liikmed ametivande, mille teksti luges ette vanim liige Enn Eesmaa.

Kui liikmed olid ametikohustusi täitma asunud, valiti riigikogu juhatus. Selle korraldas vabariigi valimiskomisjoni esimees Meelis Eerik.

Riigikogu liige Martin Helme esitas esimehe kandidaadiks Henn Põlluaasa ja riigikogu liige Jevgeni Ossinovski Sven Mikseri.

Salajasest hääletuses võttis osa 100 riigikogu liiget. Riigikogu esimeheks valitud Henn Põlluaasa poolt hääletas 55 ja Sven Mikseri poolt 45 liiget.

Riigikogu liige Aivar Kokk esitas aseesimehe kandidaadiks Helir-Valdor Seedri ja riigikogu liige Jürgen Ligi Siim Kallase.

Salajasest hääletusest võttis osa 100 riigikogu liiget. Helir-Valdor Seedri poolt hääletas 55 ja Siim Kallase poolt 44 liiget. Üks hääletussedel oli kehtetu. Seega valiti riigikogu esimeseks aseesimeheks Helir-Valdor Seeder ja teiseks aseesimeheks Siim Kallas.

Pärast juhatuse valimist teatas peaminister Jüri Ratas valitsuse tagasiastumisest, nagu põhiseadus ette näeb.

Riigikogu uue koosseisu pidulikul avaistungil laulis tütarlastekoor Ellerhein dirigent Ingrid Kõrvitsa juhatusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles