Rahvusvaheline pärimuspidu «Baltica» annab märku eelpeoga

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus 2016. aasta «Baltica» pärimuspeolt, esineb perekond Sildoja.
Fotomeenutus 2016. aasta «Baltica» pärimuspeolt, esineb perekond Sildoja. Foto: Aivo Põlluäär

Laupäeval, 23. märtsi keskpäeval on pärimuspeohuvilistel võimalus huvi saada kahest üritusest, millest üks toimub õhtul Viljandimaal ja teisega alustatakse keskpäeval Põlvamaal.

Nagu teatas Eesti folkloorinõukogu teabejuht Annela Laaneots, on algusega kell 12 Mooste folgikojas kavas Baltikumi suurima ühise pärimuspeo «Baltica» Põlvamaa eelpidu, kell 18 Karksi-Nuia kultuurikeskuses Viljandimaa eelpidu ja maakonna kapellide ning rahvamuusikute päev. 

Üles astuvad üles Viljandimaa ning Põlvamaa folkloori- ja pärimusrühmad kavadega, millega nad ka maikuu lõpus ja juuni alguses toimuval «Baltical» esineda soovivad.

Laupäeva õhtul algaval Baltica Viljandimaa eelpeol osalevad Karksi-Nuia Mokalaat, Saarepeedi rahvamuusika ansambel, Tiistelu, Anna Raudkatsi tantsuselts, folkloorirühm Dzine Lätist, maakonna kapellid ja rahvamuusikud.

««Baltica» on ainuke folkloorifestival, mis keskendub folkloori ajaloolistele vormidele, tõstes esile meie rikkaliku pärimuse ehedad, stiliseerimata ja seadmata vormid ja väärtused, mida need endas kannavad,» märkis Laaneots pressiteate vahendusel. ««Baltica» tunnuseks on autentne sisu, pärimuse erinevate vormide – laul, tants, pillimäng, kombed ja muu – sidumine ning folkloorirühmade ja üksikesitajate üle-eestiline kaasatus.»

Baltimaade suurim ühine pärimuspidu «Baltica» toimub Eestis käesoleval aastal 29. maist kuni 2. juunini. Peakontsert peetakse 31. mai õhtul Tallinnas raekoja platsil.

Esimene «Baltica» festival toimus 1987. aastal Leedus, teine 1988. aastal Lätimaal ja kolmas 1989. aastal Eestis. Festivali peetakse igal aastal, Balti riigid korraldavad festivali kordamööda. Festivali esinejad on kas järjepideva traditsiooni kandjad või harrastajad, kes viljelevad oma paikkonna pärimuskultuuri.

«Baltica» festivalid toimuvad rahvusvahelise folkloorifestivalide ja rahvakunstiorganisatsioonide nõukogu egiidi all ning toovad alati kaasa ka välismaiseid külalisi nii Balti riikidest kui ka kaugematelt maadelt. «Baltica» korraldaja Eestis on Eesti folkloorinõukogu. 

Rohkem infot Baltica festivali ja festivali eelpidude kohta leiab Eesti folkloorinõukogu kodulehelt, Baltica 2019 kodulehelt japärimuspeo Baltica Facebooki lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles