Kuidas lapsed koolivahetunnis liikuma meelitada?

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste abiga on üles tähendatud sada liikumisharjutust, mis passivad hästi vahetundi, aga ka näiteks klassiekskursioonile istumisele väikeseks vahelduseks.
Laste abiga on üles tähendatud sada liikumisharjutust, mis passivad hästi vahetundi, aga ka näiteks klassiekskursioonile istumisele väikeseks vahelduseks. Foto: Tuulike Kivestu

On veel küllalt neid, kel on eredalt meeles, kuidas koolis korrapidaja vahetunni ajal manitses: «Ei tohi koridoris joosta!» Teise aastatuhande teise kümnendi lõpul on asi aga sealmaal, et koolitöötajatele jagatakse pigem õpetust, kuidas lapsi vahetunnis veidigi liikuma meelitada.

«Kui ostad muruniiduki, mille otsas saad tööd tehes istuda, siis see on järjekordne innovatsioon, et sa vähem liikuma peaksid,» lausus Tartu Laste Tervisekooli tegevjuht Merle Leiner olukorra näitlikustamiseks. «Küsimus ongi nüüd selles, mida inimene hakkab peale oma ülejäänud vaba ajaga. Kui ta leiab pärast muru­traktoriga niitmist järgmise istumiskoha, oleks ju targem osta selline niiduk, mis natuke aktiivsust pakub. Paljude asjadega on nii. Me ei pea enam porgandit ka riivima, vaid viskame selle masinasse. Järjest vähem peame asju ise tegema. Nii töötabki innovatsioon sageli tervisliku aktiivse eluviisi vastu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles