Teatrikunsti tudengid mängivad "Dekameroni"

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Dekameroni" etendused on kultuuriakadeemia mustas saalis.
"Dekameroni" etendused on kultuuriakadeemia mustas saalis. Foto: Marko Saarm

Tuleval nädalal esietendub VAT teatri ja Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia koostöös lavastus "Dekameron", mille lavastaja on VAT teatri kunstiline juht Aare Toikka ja näitlejateks akadeemia teatrikunsti 12. lennu tudengid.

Akadeemia kodulehelt võib lugeda, et lavastus kajastab kummalisi, õpetlikke, liigutavaid ja veriseid lugusid. Näitlejad räägivad maailmast, mis on alati pisut ohtlikum ja müstilisem, kui me oma argielus tunnistada tahame, seda nii XIV kui ka XXI sajandil. Lavastaja- ja näitlejatudengid proovivad klassikalugude abil selgust luua, kus on ikkagi inimliku kaasatundmise võime piirid ja kust algab kalestumine.

"Lugusid saab lavale kuus nagu noori näitlejaidki, kellest ma kõigis lavastuse osistes lähtunud olen," sõnas lavastaja Aare Toikka.

Lavastaja tegi kursuse pooleks ning koosseisude said nimeks Basiilik ja Apelsin. Mõlemad taimed on lavatuses ka Toikka sõnul esindatud. "Soovitan ära vaadata mõlemad koosseisud, sest kõik oleks nagu sama, kuid on kordumatult erinev," lisas ta.

Kuigi näitlejaid on kuus, näeb laval 44 tegelast. "Enamik on inimesed, aga on ka mõned loomad, üks vaimulik, kümme aadlikku, üks rüütel, üks kaupmees, üks aednik, kaks vagabundi, kaksteist kaunitari, üks kummitus ja neli põrgulist. Teoks saavad kaksteist surma, kaks ebaõnnestunud enesetapukatset ja üks matus," lisas Toikka.

Lavastus esietendub Viljandi kultuuriakadeemias 5. märtsil. Etendused on kultuuriakadeemia mustas saalis 6. ja 7. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles