Jääle minnes tuleb olla ettevaatlik

Alice Lokk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeva pärastlõunal mõõtsid päästjad Viljandi järve jää paksust.
Teisipäeva pärastlõunal mõõtsid päästjad Viljandi järve jää paksust. Foto: Elmo Riig

Teisipäeva pärastlõunal mõõdeti Viljandi järvel jää paksuseks 25 sentimeetrit. Sellegipoolest rõhutasid päästeameti töötajad, et jääle mineku ohutuses peab veenduma igaüks ise.

Teisipäeva pärastlõunal oli sooja kaks kraadi ning vetelpäästejaama juures, kus mõõtmine tehti, oli jää üsna vesine ja õrna lumekihiga.

Meeskonnavanem Anti Penter ütles, et sügisene esimene jää on sitkem, kuid kevadel sulab kate kalda äärest kiiremini ja keskele jääb paksem kiht. Tegelikke olusid on raske hinnata, sest ühe veekogu piires võib jää paksus olla erinev. Anti Penter ütles, et näiteks eelmine kord mõõtes oli see ühes kohas 26 sentimeetrit, kuid Mädalepiku allika juures 15.

Allikakohtades ja hoovustega veekogudes sulab jää kiiremini. Viljandi järvel selliseid ohtlikke kohti eraldi märgistatud pole. Päästja Raul Pabuneni tähelepanekut mööda on esimese jääga allikakohad alati tumedamad. Samuti on neid lihtsam märgata kevadel, kui jääle on juba vesi peale tulnud. 

Anti Penter selgitas, et kevadine jää ei hakka jalge all vaikselt pragunema nagu talvel, vaid sellele astudes võib jalg otse läbi minna. Seega tuleb olla eriti ettevaatlik. Tema sõnul tuleks jääle minnes kindlasti arvestada ilmastikutingimusi. Julgemalt võib jääle minna siis, kui külma on olnud pikemat aega üle viie miinuskraadi.

Kui inimene juhtub korra jääst läbi vajuma, on Penteri sõnul kõige targem tuldud teed tagasi minna. Kui keegi teine läheb kukkujale appi, peaks ta kasutama abivahendit, mitte ulatama kätt.

Raul Pabunen toonitas, et jääle minejatel tasub kindasti kaasa võtta jäänaaskel.

Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik ütles, et päästeameti hinnangul peab jääkiht olema vähemalt kümne sentimeetri paksune, kuid lõpliku otsuse peab iga üks oma tunnetuse järgi tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles