Sisukas võistlusaasta tõi Nordile tunnustust

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi veemotospordiklubi lõppeva aasta suurim ettevõtmine olid juulis Viljandis korraldatud paadiklasside OSY-400 ja T-550 maailma- ning GT-15 Euroopa meistrivõistlused. Esimest korda GT-15 klassile peetud rahvusvahelise alaliidu UIM tiitlivõistlustel teenis Eesti edukaim juunior Matthias Agur pronksi.
Viljandi veemotospordiklubi lõppeva aasta suurim ettevõtmine olid juulis Viljandis korraldatud paadiklasside OSY-400 ja T-550 maailma- ning GT-15 Euroopa meistrivõistlused. Esimest korda GT-15 klassile peetud rahvusvahelise alaliidu UIM tiitlivõistlustel teenis Eesti edukaim juunior Matthias Agur pronksi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eesti veemootorisportlastele kõigi aegade edukaimaks võistlushooajaks kuulutatud 2011. aastale tagantjärele vaadates võib sama öelda viljandlastegi kohta.

Eestlaste tänavu eri võistlusklassides ja rahvusvahelise alaliidu korraldatud tiitlivõistlustel võidetud 18 medalist kuulub kolm Viljandi motospordiklubi Nord juuniorile Matthias Agurile ning üks noormehe juhendajale Aivar Kommisaarele.

Seljataga suurvõistlus Viljandi järvel

Hooaja pidulikul lõpetamisel võtsid mõlemad mehed vastu tunnustusauhindu. JT-250 klassi Euroopa, Balti ja Eesti meister ning maailmameistrivõistluste kolmas Matthias Agur pälvis teenitult lõppeva hooaja Eesti parima juuniori nimetuse. Üht Viljandi klubi eestvedajat Aivar Kommisaart tunnustati parima noortetreenerina.

Rahvusvaheliste tiitlite ja medalite kõrval kipuvad varju jääma Eesti, Läti ja Balti meistrivõistlustel pälvitud medalid, mida viljandlastel on tänavu samuti üksjagu kogunenud.

Oma tegevuse neljanda hooaja lõpetanud klubi Nord juhi Tõnis Lauri sõnul oli viimane võistlusperiood nende seni edukaim ja kindlasti kõige sisutihedam.

Viljandi mehed said tänavu edukalt hakkama kaelamurdva ettevõtmisega, tuues siia märkimisväärse osa maailma selle ala koorekihist — juunis võeti Viljandi järvel mõõtu T-550 ja OSY-400 klassi maailma ning GT-15 klassi Euroopa meistrivõistlustel.

Nüüd, mil suurvõistlusest Viljandi järvel on möödas viis kuud, tunnistavad Aivar Kommisaar ja Tõnis Laur (pildil) suure töö kordaläinuks, kuid niipea sellise mastaabiga võistluse korraldamist taas enda kanda võtta ei soovi.

«Olen seda meelt, et Viljandis võiks rahvusvahelisi tiitlivõistlusi veel pidada, aga seda pole rahaliselt võimalik teha iga aasta ja isegi üle aasta,» kõneles Laur. «Üldiselt saime aga päris kenasti hakkama.»

Kommisaare sõnul tuli organisatoorse poole pealt ette ka möödalaskmisi, ent arvestades, et see oli meeste esimene sellelaadne kogemus, olid nad väikeste apsudega arvestanud.

Pühendusid peamiselt noorte arendamisele

Eesti veemoto liidu aasta noortetreeneri tunnustusega pärjatud ning kodujärvel maailmameistrivõistluste medali teeninud Aivar Kommisaare ütlemist mööda kulus tänavu suurem osa auru klubi kolme noore sõidumehe arendamisele ning seda tööd hindavad mõlemad klubi juhid aastale tagasi vaates kõige väärtuslikumaks.

Lisaks tehnika ja paatidega tegelemisele võtab tublisti aega noorte meeste sõiduoskuste lihvimine. Laur ja Kommisaar tõdesid, et tehnikaspordile kohaselt sõltub palju paadist ja selle jõuallikast, ent teise poole kiirest sõidust annavad sportlase oskused ja nutikus.

«Palju on võimalik juurde õppida, kuid vähetähtis pole ka looduse antud vaist ning muidugi on hädavajalik piisav sõidu- ja võistluspraktika, teisisõnu kogemused,» kõneles tänavu tundide kaupa noorte viljandlaste treeninguid ja võistlusi analüüsinud Kommisaar.

«Sõidu juures on meeletult nüansse. Palju sõltub tehnika seadistusest, tuulest ja sõidupositsioonist,» lisas Laur, kelle sõnul eeldab kõigi niisuguste asjadega arvestamine just kogemusi ja sellega kaasnevaid tarkusi, mida klubi juhid praegu noorematele sõitjatele jagada üritavad. «Õpetada saame seda, mida ise teame, palju on aga õppida meilgi,» täiendas sõbra juttu Kommisaar.

Järgmine hooaeg tuleb võistlusterohke

Klubi noorte juhendaja jutu järgi oli suurepärase hooaja teinud Matthias Aguri kõrval veidi nigelam aasta Brandon Timofejevil, kes vee peal tänavu päris korralikult liikuma ei saanudki. «Kindlasti oli selles oma osa suve algul treeningul läbi elatud üpris tõsisel avariil,» tõdes Aivar Kommisaar (pildil). «Palju ebaõnne koges tänavu Paul Zujenkov, kes tegi samas ka korralikke võistlusi.»

Järgmine hooaeg tõotab Viljandi veemotomeestele tulla sama võistlusterohke kui tänavune. Nende 2012. aasta kalendrisse mahuvad nii Euroopa, Läti ja Baltimaade kui maailma tiitlivõistlused ning muidugi ka kodused mõõduvõtud.

Viljandisse on tuleval aastal kavandatud üks võistlus, mis peetakse siin mai viimasel nädalavahetusel Eesti meistrivõistluste avaetapina.

Tõnis Lauri ja Aivar Kommisaare sõnul on praegu veidi rahulikum periood, mil lakutakse mullu saadud haavu, kuid vaikselt kiigatakse juba ka uude aastasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles