Uus firma hindu ise välja mõelda ei saa

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veolia Keskkonnateenuste ja linna sõlmitud leping kehtib veel kolm kuud. Paarikümne päeva pärast selgub, kas praegune firma jätkab uue lepinguga või saab linn uue jäätmevedaja.
Veolia Keskkonnateenuste ja linna sõlmitud leping kehtib veel kolm kuud. Paarikümne päeva pärast selgub, kas praegune firma jätkab uue lepinguga või saab linn uue jäätmevedaja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Et järgmine Viljandi prügivedaja ei saaks ise välja mõelda, kui palju ta aiavärava avamise või mõne lisasammu eest linlastelt raha küsib, nõuavad linnajuhid uuel konkursil ka lisateenuste hinnakirja.

«Absoluutselt õige otsus,» kiitis uue riigihanke reegleid Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak. Et ühtki teist prügivedajat viljandlane endale tellida ei saa, tuleb Pihlaku arvates välistada kõik võimalused, et linnaga lepingu sõlminud monopol võiks hiljem mingi teenuse hinna välja mõelda.

Just muuseum oli üks neid kliente, kellelt praegu prügi vedav Veolia Keskkonnateenused hakkas talve lõpul lukustamata aiavärava avamise eest raha küsima.

Kui konteineri tühjendamine maksab muuseumile veidi üle euro, siis väravalingi üles-alla liigutamise eest tahtis pürgivedaja 3.83. Pika vaidluse järel leiti siiski moodus, kuidas prügifirma saab konteineri kätte linki puudutamata. «Kojamees teeb värava enne prügiauto saabumist lahti,» kirjeldas Pihlak moodust, milleni pool aastat tagasi jõuti.

«Firma hakkas lihtsalt otsima lisaraha teenimise võimalusi ja läks selles jaburuseni välja,» leidis ta.

Veebruari viimastel päevadel lõpeb Viljandi linnavalitsuse ja Veolia Keskkonnateenuste vahel sõlmitud aastane prügiveoleping ning linnajuhid on alustanud uue firma otsinguid.

Viljandi majandusameti juhataja Reevo Maidla sõnul peavad kõik konkursil osalevad firmad esitama lisaks prügiveo hinnakirjale lisateenuste hinnad. Firmat valides võetakse need arvesse ning võitja ei tohi klientidelt raha küsida rohkem, kui oli riigihanke pakkumises kirjas. Maidla kinnitust mööda on konkursi tingimustesse kirjutatud kaheksa lisateenust.

«Oleme püüdnud riigihanke tingimustesse kirja panna kõik sellised nüansid, mille üle inimestel võib hiljem prügivedajaga vaidlusi tulla,» ütles Maidla.

Nende hulka kuuluvad konteineri graafikuväline tühjendamine, konteineri käsitransport, mahuti kõrvale pandud prügi kaasavõtmine, lukkude rent ning aiavärava avamine nii võtmega kui võtmeta.

Lisaks nõutakse uuelt lepingupartnerilt online-süsteemi töölepanemist. Seal peab iga klient pääsema oma lepingu juurde ning saama võimaluse selles muudatusi teha. «Kui uus firma tööd alustab, peab süsteem juba töötama,» rääkis Maidla. Algul on kõik lepingud selles praegu kehtival moel, siis saab aga iga klient end süsteemi sisse logida ning teenuseid lisada või neist loobuda.

Riigihange nii prügivedaja kui Viljandi piiril asuva jäätmejaama haldaja leidmiseks kestab 15. detsembrini. Uus firma peab viljandlaste prügi vedama hakkama 1. märtsist.

Eestis kehtiva seaduse kohaselt peab kõigil majapidamistel ja firmadel olema prügiveoleping ning seda saab sõlmida selle ettevõttega, kellega on lepingu allkirjastanud omavalitsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles