Viljandist sirgunud tantsija hakkab juhtima Eesti rahvusballetti (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandist pärit Linnar Looris on praegu Houstoni balleti esisolist.
Viljandist pärit Linnar Looris on praegu Houstoni balleti esisolist. Foto: Houston Balleti kodulehekülg

Rahvusooperi Estonia nõukogu otsustas neljapäevasel koosolekul, et Toomas Eduri asemel alustab uuest hooajast Eesti rahvusballeti juhina tööd praegune Houstoni balleti esitantsija Linnar Looris.

37-aastane Looris on pärit Viljandist. Ta alustas 1988. aastal kooliteed toonases Viljandi 5. keskkoolis ning kümneaastaselt läks Tallinna balletikooli katsetele. Et tants hakkas poissi huvitama ning ta pääses kooli sisse, jätkas ta kooliteed Tallinnas.

«Selles koolis hakkas mulle meeldima,» rääkis Looris Sakalale 12 aastat tagasi. «Lastele ju ikka meeldib hüpata ja kekselda. Sain seal kogu energia välja mürgeldada.»

Looris usub, et balletikooli sattumine oli tema saatus. «Viljandis õppisin muusikakoolis ja oleksin võib-olla hoopis muusikuks hakanud, sest mulle meeldis trumme ja ksülofoni mängida. Tantsimine nõuab paraku niivõrd palju aega ja energiat, et selle kõrvalt muusikat teha on raske. Nii jäigi muusikakoolis käimine soiku.»

Linnar Loorise isa on 42 aastat Viljandis nukuteatrit juhtinud Altmar Looris. Linnari ema Marika töötas aastaid Viljandi kultuurimajas.

Tallinna balletikooli lõpetas Linnar Looris 2001. aastal ning järgmisel viiel aasta oli ta Eesti rahvusballeti solist, seejärel tantsis mõnda aega Birminghami kuningliku balletiteatri solistina ning suundu seejärel 2007. aastal Houstoni balletiteatrisse. 2011. aastast on ta olnud selle trupi esisolist.

52-liikmeline Houstoni ballett on USA-s suuruselt neljas, regionaalsetest truppidest on see üks tugevamaid. Aastas antakse rohkem kui 70 etendust, koduteatriks on 2423-kohaline Wortham Theater Center.

2007. aastal rääkis Linnar Looris Sakalale, et tal on raske öelda, kas teda mõjutas artistiks saamisel see, et tema isa oli Viljandi nukuteatri direktor.

«Mingil määral kindlasti,» uskus ta. «Isa on pärit Kehrast ja kuigi ta võeti hea füüsise tõttu lapsena balletikoolis kohe kolmandasse klassi, jäi seal käimine pooleli, sest tal polnud Tallinnas kusagil elada. Võib-olla alateadlikult otsustasin jätkata seda, mis isal kunagi pooleli jäi.»

Linnar Looris on meenutanud, et kuna ta lasteaias käia ei tahtnud, möödus tema lapsepõlv suures osas ema ja isa töö juures praeguses Koidu seltsimajas, toonases noortemajas ning kultuurimajas.

Kindla otsuse hakata pidama balletiartisti ametit võttis Looris vastu kooli lõpul, kui leidis, et tantsimine tuleb päris hästi välja. Ta sai konkursiga Estoniasse sisse ja veel suvel enne teatris alustamist osales «Euroopa tantsu» projektis, kuhu võeti Euroopast 15 poissi ja tüdrukut.

Linnar Looris on leidnud, et kui ta Estonias alustas, oli aeg talle soodne: lavastaja Tiit Härm tuli taas teatrisse ja pakkus noortele tantsijatele palju tegevust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles