Riigi rahasüst võimaldab Eesti mesinikel naabritega ausamalt konkureerida

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõisaküla mesinik Jorma Õigus on riigi toetusotsusega väga rahul, sest see võimaldab paremini vastu panna Läti odavale meele.
Mõisaküla mesinik Jorma Õigus on riigi toetusotsusega väga rahul, sest see võimaldab paremini vastu panna Läti odavale meele. Foto: Elmo Riig

Tänavu maksab riik 600 000 eurot mesilasperede toetust. Varem ei ole Eestis mesinikele riigi toetust olnud, nüüd loodetakse selle abil mesilaspered registrisse saada, et mesilaste haigusi varakult avastada ja tõkestada. Ühtlasi saab Eesti mesi paremini konkureerida Lätist tuleva meega, sest seal on riik mesinikke rahaliselt toetanud juba mitu aastat.

Polli kandi mesinik Antu Rohtla avaldas usku, et rahaline tugi motiveerib mesinikke rohkem PRIA-s ennast arvele võtma. «Arvatakse, et seni on registreeritud vaid pooled mesilad. See toetus meelitab neid ehk veidi võsa varjust välja tulema.»

Läti üliodav mesi

Antu Rohtla tuletas meelde, et nii Soomes kui Lätis on juba aastaid makstud tarutoetusi. «Meie Lõuna-Eestis oleme seetõttu löögi alla sattunud. Lätist tuleb mett sisse viie euroga kilost ning selle hinnaga on naabrid käinud ka Karksi-Nuia turul linnumagusat müümas,» rääkis Rohtla. Ta lisas, et kuna Lõuna-Lätis ja Leedus on tingimused mesilaste pidamiseks soodsamad, on nad niigi eelisseisundis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles