Kolga-Jaanis tähistati Tartu rahu aastapäeva väärikate sõnavõttudega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolga-Jaanis tähistati Tartu rahulepingu 99. aastapäeva.
Kolga-Jaanis tähistati Tartu rahulepingu 99. aastapäeva. Foto: Eda Kivisild

Tartu rahulepingu 99. aastapäeva pärastlõunal koguneti Kolga-Jaanis vabadussõja mälestusmärgi juude ning asetati sellele lilli ja küünlaid.

Seejärel kutsus Tartu rahu aastapäeva tähistamise eestvedaja Hovard Nurme kohaletulnuid, keda oli mõnikümmend, Kolga-Jaani rahvamajja. Seal rääkis Helir-Valdor Seeder Eesti Vabariigi sünnist ja Tartu rahulepingust.

«Eesti Vabariigi sünd ei olnud ainult õnnelik juhuste kokkulangevus, vaid ka juhtide tark tegutsemine. Neil inimestel, kes olid Eesti Vabariigi eesotsas, olid ka diplomaadioskused, nii et Eesti Vabariik sündis ja jäi,» nentis ta ning jätkas: «Suured riikide ümberkorraldused toimuvad just impeeriumide kokkulangemise ajal. Tartu rahuleping on väga targalt sõlmitud leping ja just sellega tunnustas Nõukogude Venemaa esimese riigina Eesti Vabariigi sündi. Saja aasta tagused sündmused õpetasid meile, et iseseisvus ei ole iseenesestmõistetav. Riigid ei ole võrdsed, neil on erinevad huvid ja väikesed riigid peavad end kaitsma. Pärast vabadussõda saadeti Kaitseliit laiali. 1924. aastal oli 1. detsembri ülestõus ja pärast seda kutsuti uuesti ellu ka Kaitseliit. Vajalik on iseenda turvalisuse hoidmine ja ka selleks, et provokatsioonidega ei suudetaks riiki murda. Sisemiste õõnestamiste vastu oleme suutnud end hästi kaitsta. Tartu rahuleping on elav dokument ja see kehtib ka täna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles