Liinimeestel algasid hoogtööpäevad

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine tuul murdis puid ja oksi elektriliinidele ning tekitas voolukatkestusi paaris tuhandes Viljandimaa majapidamises.
Tormine tuul murdis puid ja oksi elektriliinidele ning tekitas voolukatkestusi paaris tuhandes Viljandimaa majapidamises. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehkki ilmajaama andmetel ei paistnud tuul Viljandimaal tugevusega silma, suutis ta vooluta jätta peaaegu sama palju majapidamisi kui rannikualal.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi meteoroloog Taimi Paljak ütles, et Viljandimaal ulatusid tuulepuhangud 20 meetrini sekundis, kuid keskmine kiirus oli seitse-kaheksa meetrit sekundis.

«Eks see kahjustuste hulk olene sellest ka, kui palju kaableid on jõutud juba maa alla panna või kui palju liine läbi metsa jookseb,» selgitas Paljak.

Tavalisest rohkem väljakutseid

Lõuna-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroo juhataja Evelin Uibokand kinnitas, et Viljandimaa sai tormiga tugevasti pihta. «Üldiselt olid aga Lääne-Eestis suuremad kahjustused,» võrdles ta Eesti üldpilti.

Viljandimaa päästeosakonna juhataja Jüri Sooviku sõnul oli eile ja üleeile kokku 16 väljakutset.

«Üldjuhul on ikka vähem, see oli päris suur arv,» lausus ta ja kinnitas, et õnneks midagi väga erakordset polnud. Pärast pühapäeva südaööd saabus tema ütlemist mööda vaikus ja eile hommikul tehti veel kaks väljasõitu.

Jüri Soovik kinnitas, et tuule tugevusest hoolimata on tema meeskond maksimaalsete jõududega tööl ja kogu aeg kõrgendatud valmisolekus. «Peamiselt olid siin puud ees ja teed läbimatud,» lausus ta.

Soovik tõi näiteks ühe õhtupoolse väljakutse: Karksi- Nuias puu teel, liiklus kinni. «Lähme kohale ja saeme selle tükkideks,» rääkis ta tööst.

Abja-Paluoja komando pealik Enno Liiber nimetas hallatava piirkonna olukorda täitsa normaalseks. Talle oli tulnud teateid Karksi vallast, Abja-Vanamõisast ja Mõisakülast. «Puud olid maha langenud,» täpsustas ta ja lisas, et nendega sai kiiresti korda.

Sooviku sõnul tuli ette ka selliseid olukordi, kus helistajal oli vaja kiiresti ära minna ja ta oli endale ise tee vabaks teinud.

Elektriliine koristavad elektrikud

Kohtades, kus elektriliinid tuule või langenud puu tõttu katkesid, tegi päästeamet koostööd Eesti Energiaga.

Pärsti vallas Pärsti—Laane teel olid kõrgepingeliinid maas ja liiklus häiritud. «Seal oli juba vool väljas,» selgitas Soovik juhtumit. Päästekomando läks kohale ja piiras ala, et inimesed ohtu ei satuks, seejärel tulid Eesti Energia tehnikud, kes elektriliinid kokku korjavad.

Pühapäeval kell 15.30 tuli väljakutse, et Viljandis Tare tänaval on elektriliinid purunenud ja pilluvad sädemeid. «Kui majad on läheduses, toome elanikud välja või vajaduse korral sulgeme politseiga koostöös tee, muud me teha ei saa,» selgitas Soovik ja kordas, et elektriliinidega tegelevad ikkagi elektrikud.

Eile hommikuste andmete järgi oli Eesti Energia pressiesindaja Reimo Raja ütlemist mööda Viljandimaal elektrikatkestusi umbes 2000. «Peamiselt olid liinidele kukkunud tugeva tuule tõttu puud ja oksad.»

Hommikul tõusis rikete arv taas

Eesti Energia andmete järgi oli kõige rohkem elektrikatkestusi Harjumaal Arukülas, Keilas, Viljandimaal, Pärnumaal ning saartel. Lõunaks lisandus veel Tartumaa.

Raja sõnul küündis katkestuste hulk pühapäeva hilisõhtuks 10 000 ligi ning öö jooksul langes see 6500ni. Eile lõunaks oli rikete arv taas kasvanud ning vooluta oli peaaegu 15 000 Jaotusvõrgu klienti. Reimo Raja selgitas, et hommikul hakkasid inimesed uuesti rikketelefonile helistama, kui ärgates leidsid, et elekter on ära.

«Tegeleme täisvõimsusel elektrikatkestuste likvideerimisega, kuid tugeva tuule jätkumise tõttu tuleb samal ajal rikkeid juurde,» ütles eile lõuna ajal Jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne.

Riketega tegeles üle Eesti 114 brigaadi.

Meteoroloog Taimi Paljaku jutu järgi võiks sisemaal inimesed valvsaks muutuda, kui tuulepuhangud ulatuvad 17 meetrini sekundis. «Aastaajast olenevalt võib tuul hakata oksi murdma,» rääkis ta ja lisas, et praegu läks kergemini, sest puud pole lehes ja oksad on kergemad.

Pühapäevased tuuleiilid ulatusid Lääne-Nigulas ja Kuusikul ühel mõõtmiskorral ka 21 meetrini sekundis, kuid eile pärastlõunal hakkas tuul tasapisi vaibuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles