Soomaal tegutsev loodusturismi ettevõtja otsib haabjapuud

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haabjas vettemineku ootel.
Haabjas vettemineku ootel. Foto: Henn Soodla

1990. aastate keskpaigast ühepuulootsikute ehk haabjate valmistamise laagreid korraldav ning ise elu jooksul ligi paarkümmend haabjat tahunud Soomaa ettevõtja Aivar Ruukel otsib sobivaid haavapuid, et valmistada sellest järgmisi haabjaid.

Ruukel on tunnistanud, et sobiva puu leidmine pole sugugi lihtne ülesanne. Haavapuust on vaja kuue meetri pikkust pakku, mille peenema osa läbimõõt peaks olema pool meetrit. Puu peab olema terve ehk ilma südamemädanikuta ning tüvi peab olema ümar nagu pliiats.

Aivar Ruukel
Aivar Ruukel Foto: Elmo Riig

Ruukeli eestvõttel on Soomaal korraldatud haabjate valmistamise laagreid juuba 1996. aastast. Ühepuulootsikute valmistamine on aga Soomaal juba sadu aastaid vana traditsioon ning sellist liikumisvahendit kasutasid Soomaa püsielanikud üleujutuste ajal.

Ühepuulootsiku tegemiseks kulub ühel inimesel umbes kuu aega, aga sõita saab sellega alles siis, kui valmimisest on möödunud aasta. Haabjaga sõitmine nõuab oskust ja head tasakaalutunnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles