Kaitseliit seljatab õppusel mässu

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisejulgeoleku tagamine on Viljandimaa kaitseliitlastele uus õppuse teema.
Sisejulgeoleku tagamine on Viljandimaa kaitseliitlastele uus õppuse teema. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna ja homme tegutsevad kaitseliitlased koos kaitseväelaste ja politseinikega õppusel «Mulgi mäss». Nii suurt õppust pole kaitseliitlased meie maakonnas varem korraldatud ning uus on neile ka teema.

Õppus algas eile õhtul kogunemisega, mis tõi Viljandimaa teedele sõjaväesõidukid. Korraldajad paluvad tavakodanikelt mõistvat suhtumist, sest sõidukid võivad tekitada müra ning liiklus võib olla häiritud. Suuremad kolonnid liiguvad homme pärastlõunal Tartu maanteel mõlemas suunas.

«Mulgi mässu» juht ja Sakala maleva pealik major Kalle Köhler ütles, et Viljandi linna õppus ei laiene ning kavas pole ka liiklust sulgeda, mõnel pool tuleb vaid arvestada sõjaväesõidukite liikumisega.

Õppus peetakse Kolga-Jaani, Viiratsi, Tarvastu ja Saarepeedi vallas. Osalevad Sakala, Tartu, Valgamaa ja Põlva maleva kaitseliitlased ning Kaitseliidu langevarjurid. Lendavad üks kopter ja lennuk. Oma panused annavad mereväelased, kes jäävad sedapuhku maapinnale, õhuväelased ja Viljandi politseinikud. Kokku võtab õppusest osa ligikaudu 380 inimest.

Õppusel osalejad tegutsevad ööpäev läbi, «mäss» saab läbi homme pärastlõunal.
Ametlikus teates sõnastab Kaitseliit, et «Mulgi mässul» harjutatakse allüksuste funktsioonipõhist tegevust etteantud stsenaariumi järgi. Ehk nagu selgitas Köhler, on õppuse läbiv teema sisejulgeoleku tagamine.

«Õppuse ajal luuakse õpieesmärgi täitmiseks stsenaarium, milleks on riikidevahelise relvakonflikti eelsed tingimused,» rääkis ta. «Sakala malev loob õpikeskkonna, mis järgib nii konventsionaalset  kui mittekonventsionaalset lahingutegevust Sakala maleva vastutusalal. Õppuse jooksul hinnatakse allüksuste valmisolekut ning väljaõppe taset.»

Köhler rõhutas, et kaitseliitlased on kohusetundlikud Eesti riigi kodanikud, kes annavad aega ja energiat riigi iseseisva kaitsevõime parandamiseks. Järgmine samasisuline õppus on kaitseliitlastel plaanis järgmisel nädalal Läänemaal, seal kannab see nime «Orkaan».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles