Johan Laidoneri sünnipaigas süüdati küünlad

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 28. novembril kell 7.15 kogunes mitukümmend inimest Viiratsi lähedal kindral Johan Laidoneri mälestuskivi juurde, et süüdata sada küünalt ning meenutada sada aastat tagasi alguse saanud vabadussõda.

Viljandi vallavanem Alar Karu ütles, et tal oli väga hea meel näha üritusele kogunenud inimesi, kelle seas oli vallaametnikke, vallavalitsuse esindajaid, mõni volikogu liige ja teisigi. Mõni oli tulnud koos lastega.

Küünalde süütamist alustati hommikupimeduses, sest Eestile algas vabadussõda 1918. aasta 28. novembril samuti hommikul. Küünlad seati Raba talu puiesteele, mis viib vabadussõjas eestlaste vägesid juhatanud kindral Johan Laidoneri sünnipaiga juurde. Samuti süüdati küünlad mälestusmärgi ümber. Kokku kulus vallavanema hinnangul saja küünla põlema panemiseks veerand tundi.

«Vabadussõja ühine tähistamine on hea meeldetuletus meile kõigile, et Eesti Vabariigi vabadus ja sõltumatus võib ükskõik mis hetkel kaduda,» lausus Karu. «Vabadust tuleb hoida ning märgata ohte, mis võivad riiki ohustada tänapäevases keerulises maailmas.»

Karu lisas, et hommikupimeduses mõjus saja küünla sära ülevalt ja efektselt ning ilmselt märkasid seda teisedki, kes eemalt möödusid.

Ajaloolane Jaak Pihlak on öelnud, et Laidoneri nutikal ja targal juhtimisel suudeti küll vabadussõda võita, aga et elu kaotas üle 6000 eestlase, tekitas see ühiskonnale sügava haava. Tänane päev ongi tema sõnul selleks, et neid inimesi mälestada.

Hommikune üritus Viiratsis ei jää täna aga ainukeseks. Kogu Eestis ja ka võõrsil kutsutakse üles süütama küünlaid kell 12 vabadussõja ausammaste jalamil. Langenuid, kelle viimne puhkepaik on teadmata, mälestatakse südapäeval kirikukellade helistamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles